DR. VITÁLYOS ESZTER,

Full text search

DR. VITÁLYOS ESZTER,
DR. VITÁLYOS ESZTER, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Néhány gondolatra szeretnék reagálni, amit Szilágyi képviselő úrtól hallhattunk. Amint már említettem egy korábbi felszólalásomban, az az átláthatósági vizsgálat, amely a honlapunkon szerepel, 2013 őszétől 2014. júniusig tartott, és ebben az időpontban gyakorlatilag tartalmaz megállapításokat azokra a cégekre vonatkozóan, amelyek fent vannak a honlapon.
44 ezer projektet vizsgáltunk, ezek kaptak a ’07-13-as időszakban addig az időpontig támogatást. A 44 ezer projekt közül mindössze 6286 esetében tudtunk jogilag alátámasztott átláthatósági vizsgálatot lefolytatni. Ezek azok a cégek, amelyek olyan pályázati felhíváson nyertek támogatást, amelyek 2012. január 1-je után jelentek meg.
(20.10)
A honlapon fent van egyébként a maradék, körülbelül 36 ezer projektnek is a vizsgálati eredménye, így lesz körülbelül olyan 300 körüli az a szám, amit az előbb képviselő úr emlegetett, ami az akkor átláthatatlannak minősített szervezetek listáját tartalmazza. Igen ám, de ezek a szervezetek azóta átláthatóvá tehették magukat. Így történhetett meg az, hogy abból a 111 darab projektből, amelyiknél egyáltalán releváns lehetett az, hogy megállapítsunk szabálytalansági gyanút, ott 68 esetben az irányító hatóság nem állapított meg szabálytalanságot, például azért, mert közben átláthatóvá vált a szervezet; 40 esetben szabálytalanságot állapított meg az irányító hatóság, a döntés jogerőre emelkedett; 2 esetben a szabálytalansági döntés nem jogerős, 1 esetben pedig még szabálytalansági eljárás volt folyamatban április végén. 40 esetben, amit említettem, hogy a döntés jogerős és szabálytalanság lett megállapítva, a támogatási szerződéstől elálltak az irányító hatóságok.
Azok a cégek, amelyeket a felszólalásában említett, a Montana Pentamen, Noreg Kft. A Montanával kapcsolatban megállapítható, hogy 2012. január 1-je előtt megjelent felhíváshoz kapcsolódnak azok a pályázatok, amelyeken támogatást nyert, így az irányító hatóságok nem tudtak megállapítani szabálytalanságot, éppen azért, amit említettem, nem volt jogi alátámasztása, miután az Alaptörvény 2012. január 1-je után lépett hatályba. A Pentamen Kft. ugyanígy 2012. január 1-je előtt megjelent felhíváshoz kapcsolódik.
Tehát, képviselő úr, azt kell mondjam, hogy azokkal az esetekkel, amelyeknél képtelenek vagyunk, mert nincsen hozzá jogi alátámasztás, megállapítani szabálytalanságot, nem tudunk mit kezdeni, így a Szaktudás Kiadó Ház Zrt. esetében is ez volt a helyzet.
Azt hiszem, hogy ezeket a cégeket említette. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me