NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kérem, tegye fel a kezét az, aki ki meri azt jelenteni, hogy a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta egyetlenegy kormányzati korrupciós eset sem volt! Ha egyetlenegy sem volt, valaki ilyen merész kijelentést mer tenni, az tegye fel a kezét! Ilyen azért nincs. Köszönöm az őszinteségüket. (Derültség.) És ez nem is olyan nagy szégyen, mert az egy akár nem is olyan sok, de azért említettem, mert így akkor valóra válthatják egy 2010-es kormányzati ígéretüket. És nem is olyan merész, nem is olyan radikális politikusokat idézem, sőt az egyik legliberálisabbat, Pokorni Zoltánt, aki 2010-ben azt ígérte: „az elsőnek, aki belenyúl a pénztárba, le fogjuk vágni a kezét”. Hát lássuk! (Dr. Völner Pál: Senkinek nem vágták le!) Hát lássuk! Ha önök is elismerik, hogy legalább egy történt, akkor lássuk azt a legelsőt, ha a 2010-es kampányban még az egyik legliberálisabb politikusuk is így kampányolt, így nyerték meg a választást, az elszámoltatás ígéretével, és azzal, hogy önök majd mások lesznek. Hát, nem ez történt! (Dr. Völner Pál: Te sem vagy már alelnök!)
Nem ez történt, sőt rabolhatnak tovább akár két kézzel is, hiszen itt van például Orbán Viktor kétkarú rablója, a haszonmagyar Andrew G. Vajna. És ha már offshore ügyleteknél tartunk, a kaszinó-mu-tyi-jának offshore kapcsolataira és az általa alapított, szintén offshore InterCom Zrt. filmforgalmazó cég ügyeire most nem is térnék ki, de egy kevéssé ismert, ugyanakkor a magyar állam által támogatott offshore vállalkozásáról szeretnék beszélni.
Ugyanis a Digic Pictures Kft.-t Andrew G. Vajna alapította 2002-ben, de hivatalosan persze már nincs benne tulajdonrésze. A cég a Magyar Enterprises tulajdonába került, amely a Holland Antillákon bejegyzett offshore cég. Ez az offshore cég pedig 2013-ban nagyságrendileg 150 millió forint közvetett állami támogatáshoz jutott (Dr. Schiffer András: Csak?) a filmtörvény 2012-es módosításának eredményeként. (Dr. Schiffer András: Csak?) Valóban nem olyan nagy összeg ez, számára talán csak zsebpénz, a ruletten egy nap alatt is talán eljátszhat vagy tisztára moshat egy ekkora pénzt, azonban az átláthatatlan tulajdonosi hátterű Magyar Enterprises offshore cég ezer szállal kötődik Vajnához, tulajdonolja például azt a Buno Kft.-t, amelynek Vajna talán még jelenleg is az ügyvezetője. A Magyar Enterprises tulajdonosa az InterComnak is, amelyből Vajna állami megbízatásai, összeférhetetlenségei miatt hivatalosan persze szintén kiszállt.
Tisztelt Politikusbűnözők! Visszatérve az offshore cégének országgyűlési támogatására, amit önök voltak szívesek törvényesíteni és megszavazni, egy Andrew G. Vajna személyére szabott filmtörvénymódosításnak köszönhetően a Vajna által alapított Digic Pictures Kft. is jogosulttá vált a 20 százalékos közvetett állami támogatásra az általuk készített néhány perces, játékipari multik öldöklős videojátékait reklámozó animációs videók után.
Korábban a filmtörvény nem tartotta államilag támogatandónak az ilyen alkotásokat, ha ezt lehet annak nevezni, amelyeket a Digic Pictures Kft. készít, de a módosítás után már bekerült a támogatható filmalkotások közé - idézem - a „számítógépes vagy bármilyen platformon hozzáférhető játékprogram előzeteseként készülő anyag is”, mely így már jogosulttá vált a közvetett állami támogatásra. Az általam már egyébként az elfogadása előtt is ostorozott törvénymódosítás idején már filmipari kormánybiztos volt Andrew G. Vajna, vagy Vajna András György, mert ugye, amióta tudjuk, hogy ott a haza, ahol a haszon, így hívják hivatalosan, legyünk korrektek akkor.
A Digic Pictures Kft. ráadásul egyáltalán nem szorul állami támogatásra, hiszen korábban is százmilliós nyereséggel működött. Ráadásul az adókedvezményre jogosító alkotások videojátékok népszerűsítését szolgálják, tehát valójában pusztán reklámok, reklámfilmeket pedig nem kellene az adófizetők pénzéből támogatni.
Végül hab Vajna tortáján, hogy a Digic Pictures olyan alkotása is lehívta az adókedvezményt, amely még a 2012-es törvénymódosítás, tehát a lex Vajna előtt készült el. Ezekre volt pénz, miközben magyar történelmi filmekre, tudjuk jól, nem. Épp egy mai hír, hogy a Filmalap által nem is támogatott, A lovasíjász című filmet többen látták, mint a többi idei magyar filmet összesen. Azt gondolom, hogy mindezek fényében a szurkolók nélküli stadionok építéséhez lehet csak hasonlítani azt, hogy a magyar filmekre alig váltanak jegyet a hazai nézők. Éppen ezért sokkal inkább helyénvaló volna az ilyen alkotásokat támogatni az afféle offshore cégek helyett, amiben tulajdonképpen Andrew G. Vajnának nagyon nagy szerepe van, hiszen nagyon sok érdekeltsége is van. Mégis úgy tűnik, hogy ha valaki Orbán Viktor személyes jó barátja és kétkarú rablója, akkor ezt következmények nélkül megteheti. (Taps a Jobbik padsoraiból. - Dr. Schiffer András tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me