VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A Honvéd Egészségpénztár az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakról szóló törvény szerint működő társulás, és így, bár nevében „honvéd”, ám a valóságban a többi azonos céllal létrejött pénztárhoz hasonló piaci szereplő volt. Ebből fakadóan a Honvédelmi Minisztérium mint költségvetési szerv, semmilyen tagsági jellegű jogviszonnyal nem kötődött a pénztárhoz. Így tehát az alapvető döntések meghozatalára kizárólag a döntéshozatal során azonos jogokkal rendelkező pénztártagok jogosultak.
A tagság összetétele szempontjából értelmezett legnagyobb munkáltatónak, a Honvédelmi Minisztériumnak a pénztár lényegi gazdálkodására és a döntéshozatalra ráhatása nem volt, nem is lehetett. Azonban szeretném kiemelni, hogy a Honvédelmi Minisztérium mint a tagok legnagyobb munkáltatója, a tagok számára a lehető legkedvezőbb módon igyekezett a jogszabályi keretek között menteni a tagok vagyonát.
A Honvéd Egészségpénztár számlavezető bankját érintő gazdasági eseményeket követően a HM a munkáltatói támogatást visszatartotta, és megvárta, amíg a pénztár új, egy másik banknál megnyitott bankszámlájára utalhatja visszamenőlegesen is, változatlan mértékben a juttatást, így a honvédelmi ágazatban foglalkoztatott tagok számára 2015-ben a kifizetés folyamatos volt. A 2016. évre azonban a Honvédelmi Minisztérium egyetlen önkéntes egészségpénztárral, így a Honvéd Egészségpénztárral sem kötött szerződést. A korábbi juttatás összegét 2016-tól a béren kívüli juttatás más formájában biztosítja a Honvédelmi Minisztérium.
A fentiek körültekintő figyelembevétele mellett a kormányzat keresi azon jogszerű megoldási lehetőséget, amelynek keretében a felelős államháztartási vagyongazdálkodás szempontjait is szem előtt tartva tényleges segítség nyújtható a Buda-Cash-botránnyal összefüggésben veszteséget elszenvedett pénztártagok számára. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me