DR. LAJTÁR ISTVÁN,

Full text search

DR. LAJTÁR ISTVÁN,
DR. LAJTÁR ISTVÁN, a legfőbb ügyész helyettese: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr azonnali kérdésének címe nélkülözte az egyedi és az ügy konkrétabb megjelölését, az arra történő utalást, így magából a kérdésből az sem volt pontosan megállapítható vagy előre látható, hogy valamely ügyben a nyomozás elrendelését hiányolja-e, avagy egy eredménytelennek tartott nyomozás felgyorsítás iránti igényét kívánja kifejezni.
A képviselő úr által szóban elmondottakból kiderül, hogy képviselő úr a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványokkal kapcsolatban tett feljelentések elutasítását kifogásolja, illetve büntetőeljárások elrendelését hiányolja. A büntetőeljárásra, mint azt a vonatkozó törvényi rendelkezésekből egyértelműen következik, bűncselekmény gyanúja esetében kerülhet sor, és konkrét személlyel szemben pedig akkor lehet büntetőeljárást elrendelni, amikor a megalapozott gyanú fennáll. A nyomozás elrendelésének feltétele, hogy a feljelentésben közölt adatok bűncselekmény gyanúját keltsék, és a nyomozás megindításának ne legyen törvényi akadálya.
Szeretném tájékoztatni képviselő urat, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványaival kapcsolatos kérdéseivel összefüggésben eddig 11 feljelentés érkezett az ügyészségre, ebből 8 ügyben bűncselekmény hiánya miatt a feljelentések elutasításra kerültek. Egy nyomozás folyamatban van, egy feljelentés elbírálás alatt van, míg egy ügyben egyéb intézkedésre került sor.
Amint említettem, ha és amennyiben a bűncselekmény törvényi feltételei, a büntetőeljárás elrendelésének törvényi feltételei fennállnak, akkor erre sor kerül, eddig is és a jövőben is, ebben is és más ügyekben is egyaránt. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me