DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Le szeretném szögezni, hogy bármit gondoljon is az Orbán-kormány a családokról vagy a kívánatos családformáról, egyszülőnek lenni vagy egyszülővé válni a lehető legritkább esetben egy választott életforma. Tipikusan egy olyan helyzetről beszélünk, amelybe az érintettek belekerülnek, sok esetben kényszerhelyzet okaként. 87 százalékban nőkről van szó, olyan édesanyákról, akik egyedül nevelik utána a gyermeküket. Korábban kérdéseket tettem fel a láthatásról, a gyermekintézményekhez való hozzáférésről, a tartásdíjról, most kifejezetten az egyszülős családok terheiről szeretnék beszélni, illetve arról, hogy a kormány miért nem ad több segítséget ezeknek a döntően édesanyáknak.
Az előző kérdések során - ez a sorozatom negyedik tagja - nagyon kevés együttműködést tapasztaltam a kormány részéről, pedig azt gondolom, hogy ezzel a negatív hozzáállással a családok nem kis hányadának fordít hátat a kormány. Azt látjuk, hogy egyre több család van olyan helyzetben, hogy az egyik szülő egyedül neveli a gyermekét, gyakorlatilag most már azt mondhatjuk, hogy Magyarországon minden ötödik család ilyen helyzetben van. Hangsúlyozom, hogy ezekben a családokban két vállon nyugszik az a teher, ami négyre lenne méretezve. Egy kereső kiesése hatalmas érvágás a családnak, ezért nem is meglepő, hogy az egyszülős családok nagy része anyagi gondokkal küzd, szegénységi arányuk az átlag kétszerese, szinte minden harmadik ilyen család a szegénységi küszöb alatt él. Ennek ellenére alig kapnak ők többletjuttatást, a családi pótléknál minimális, 1500 forint a különbség a kétkeresős családokhoz képest, ráadásul ez az összeg kilencedik éve most már nem emelkedik.
A kormány legutóbb azzal szavazta le a családi pótlék és a gyes emelésére vonatkozó LMP-s javaslatot, hogy az alanyi jogon járó plusztámogatással majd jól visszaélnek a magyar emberek, és papíron majd jól elválnak egymástól. Én azt gondolom, hogy ez teljes mellébeszélés a kormány részéről. De ha önök így gondolkodnak a választópolgárokról, én azt őszintén sajnálom, viszont ezzel nem tudják megúszni azt, hogy az egyszülős családoknak juttatott segítségről nyilatkozniuk kelljen. Az előbb elmondtam önöknek, látni kell, hogy ha a család szétszakad, akkor például a családi adókedvezmény egy jelentős részét is elveszíti. A megoldás az lenne, hogy a tartásdíjra jutó adókedvezményt kapja meg a gondozó szülő. Mi erről az álláspontjuk? Mit lépnek önök? (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me