DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Ön többedszerre próbálkozik ma már itt azzal, de szerintem viszonylag kevesen gondolják így, hogy szembeállít nagycsaládosokat kiscsaládosokkal, szembeállít egyszülős családokat többszülős családokkal. A kormány számára teljesen mindegy, hogy milyen az ilyesfajta összetétele a családnak, mi a gyermeket támogatjuk. A gyermek számára teljesen mindegy ilyen szempontból, hogy egy vagy több szülő neveli, van testvére, nincs testvére. Ha a családban az egy főre eső jövedelem a minimálbér nettó értékének 130 százalékát nem éri el, akkor ingyenesen jár a bölcsődei étkeztetés, ingyen jár az óvodai étkeztetés.
(13.10)
Teljesen mindegy, hogy valakinek hány testvére van, hogy a szülei közül hányan vesznek részt a nevelésében vagy hányan nem, alsó tagozaton szintén ingyenesen jár a tankönyv, és a jövő évben már az 5. osztályban és a későbbiekben is. Mi a gyerekekből indulunk ki, nekünk a gyermek a legfontosabb, a gyermekek után adjuk a támogatást, és kérem, képviselő asszony, ne próbáljon senkit senkivel szembeállítani.
Az elmúlt időszakban is az intézkedéseink, amelyek - ahogy mondtam is - a gyermekek után járó támogatásokat GDP-arányosan Európa élmezőnyébe repítették, ugyanúgy járnak az egyszülős gyermekeknek, mint a többszülős, kétszülős gyermekeknek. Miért tennénk bármifajta ilyen különbséget, és miért alapoznánk meg azt - nem is tesszük -, amit ön mond, hogy bármilyen támogatás lenne, ami egyszülős gyermekeknek nem jár, kétszülős gyermekeknek viszont járna? Mindes egyes ellátásnál, a gyednél, a gyesnél, a családi adókedvezménynél, a családi adókedvezmény járulékra kiterjesztésénél jár, munkaidő-beosztás szempontjából a munka törvénykönyve az egyszülősöknek további garanciákat is biztosít, és náluk is kedvezmény volt, hogy a gyes három évig tart, nem csak két évig, hogy egyszerre több gyermek után is a gyed extrában igénybe vehetők az ellátások, hogy féléves kor után a gyermekellátás mellett (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) munkába is állhat a szülő - ezek mind-mind segítséget jelentenek. Egyszülősöknél a rendszeres gyermekvédelmi kedvezménynek viszont kedvezményesebbek a feltételei, mint többszülősöknél.
Tehát, tisztelt képviselő asszony, szerintem örüljünk annak, hogy mind az egyszülős, mind a többszülős gyermekeknek a támogatása többszörösére is emelkedhet. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me