FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar felsőoktatást többek között a bizonytalanság, a megfizethetetlen, irreálisan drága önköltséges szakok, a tíz éve nem emelt ösztöndíjak jellemzik. Mindezeken túl évről évre egyre nagyobb problémaként jelentkezik a kollégiumi férőhelyek hiánya, illetve egyes kollégiumok színvonalának alacsony mivolta. Nemcsak a fővárosban, de a vidéki egyetemi városokban is jellemző, hogy a kollégiumi férőhelyekre pályázók száma jelentősen meghaladja a kapacitásokat. A kollégiumi lakhatási rendszer túlterheltségét a HÖOK egyik kutatása is igazolja. A tavalyi évben a túljelentkezés mértéke átlagosan 143 százalék volt, illetve a vizsgált kollégiumok közel 65 százalékában volt túljelentkezés.
A Jobbik szerint a probléma megoldása nem tűr halasztást. Szükséges a kollégiumok helyzetének mielőbbi felülvizsgálata és a kapacitásbővítés. Különösen fontos ez a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetet tekintve, hiszen elemzések is jól mutatják a kollégiumok alternatívájaként szóba jöhető albérletek árainak robbanásszerű növekedését. A lakhatás kérdése a hallgatói költségek szempontjából egy fontos tényező. Ezért a felsőoktatásba jelentkezők jelentős részének válik kockázatossá a továbbtanulása. Ugyanis a HÖOK elemzése is rámutatott arra, hogy a kollégisták közel harmadannyiért tudják biztosítani lakhatásukat azokhoz képest, akik albérletben laknak. Ez a kedvező lehetőség nagymértékben hozzájárul, ahhoz, hogy a kollégisták szubjektív anyagi jóléte pozitív képet mutat.
A kollégiumok közel 35 százaléka nem küzd túljelentkezéssel. A másik probléma innen eredeztethető. Ezek a kollégiumok általában olyan lepusztultak, hogy nem jelentenek reális versenytársat a drágább lakhatási megoldásokkal szemben. Számos olyan kollégiumról is tudunk, amelyeket az utóbbi időben a szinte teljesen leromlott állaga miatt kell bezárni, sőt, szintén beszédes adat az is, hogy az elmúlt években a kollégiumok több mint felénél nem történt anyagi ráfordítás egyik területen sem.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem, mikor tesznek lépéseket a kollégiumi férőhelyek bővítésére és azok színvonalának fejlesztésére. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me