DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! 2015. november 1-jén a Károlyi Kórház aktív ellátásának a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba történő áthelyezése sikeresen lezajlott. Ettől az időponttól a Károlyi Kórház ellátási profilja a rehabilitációs szakellátás, az ápolási szolgáltatás nyújtása felé irányul. Ezen ellátási formákba történő átszervezés feltételeinek kialakítása - műszaki átalakítás, ápolási és speciális feltételek biztonságos kialakítása, személyi feltételek biztosítása - a fenntartó közreműködésével és segítségével a struktúraváltás időpontjában megkezdődött, és folyamatosan tart mind a mai napig is.
Az intézmény a minimumfeltételeknek és az új műszaki profilnak megfelelő, a fenntartó által biztosított mintegy 100 millió forint sajáterős beruházást is megvalósított. Az átalakítás szakmai hátterét tekintve átadásra került a belgyógyászati szakmában 40 ágy, kardiológia szakmában 25 ágy kapacitás, az OTH által meghatározott területi ellátási kötelezettséggel együtt. Intenzív ellátásra a sebészeti szakmában az ágyak átadása nélkül került a feladat átadásra, tekintettel arra, hogy az intenzív ellátás esetében nincs területi ellátási kötelezettség, mert az megegyezik a kórház valamennyi szakmai egységének területi ellátási kötelezettségével. Az átalakítás után a Károlyi Sándor Kórház összesen 337 ágyon látja el a krónikus feladatait.
A struktúraváltás célja a biztonságos és magas színvonalú betegellátás feltételeinek biztosítása volt. A feladatellátás három szakma, a belgyógyászat, a kardiológia és a sebeszet első és második progresszivitási szintű fekvőbeteg-ellátásának áthelyezését jelentette, és jellemzően a IV. kerület, azaz Újpest és kis részben a XV. kerület, Rákospalota lakosságát érintette. Ezen szakmák tekintetében a legmagasabb, harmadik progresszivitású, specifikusabb ellátást igénylő betegeket a beutalási rendnek megfelelően korábban is a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ látta el. A két érintett kerület lakosságának ezzel a magasabb progresszivitási szintet és komplex ellátást nyújtani tudó intézményben van lehetősége a szakellátást igénybe venni.
A struktúraváltás következtében a Károlyi Sándor Kórházban dolgozó orvosok közül 13 fő a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban, 3 fő más kórházban dolgozik tovább. Az intézkedéssel a magas szintű, biztonságos betegellátás hosszú távon is fenntartható módon valósulhat meg. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me