KULCSÁR GERGELY

Full text search

KULCSÁR GERGELY
KULCSÁR GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Hende Csaba honvédelmi miniszter még 2013 májusában folytatott egyeztetést a parlamenti pártok politikusaival új szállító helikopterek és merevszárnyas szállítógépek beszerzéséről. A találkozón abszolút konszenzus volt, hogy szükség van helikopterek beszerzésére. Az egyeztetést megelőzően pedig úgy nyilatkozott, a helikopterbeszerzésről a pályázatot úgy írják ki, hogy a választások után hivatalba lépő új kormány a 2014. év derekán rögtön tudjon dönteni arról, melyik ajánlatot fogadja el. Ehhez képest nem történt semmi. A repülőbeszerzésre kiírt pályázatot még 2013 nyarán lefújták, míg a helikoptertenderről azóta sem hallani sokat. Ehelyett még a választások előtt néhány nappal kiöregedett szovjet Mi-8-as szállító helikoptereket vásároltak közel 3 milliárd forintért, közbeszerzés nélkül, a nyilvánosság teljes kizárásával, egy speciális beszerzési eljárás keretében. Pedig a helikopterflotta megújítására égető szükség volna. Elég csak a migránsválságra gondolni, ami sajnos még korántsem fejeződött be, vagyis konkrétan az ország védelme kívánja meg az új, korszerű helikopterek beszerzését, és akkor még nem beszéltünk a rendőrség és a mentők igényeiről.
2015 augusztusában aztán reménykedhettünk ismét, hiszen Lázár János közleménye szerint 2016-ban megújulhat a rendőrség, a mentőszolgálat és a honvédség helikopterflottája. Ez év elején történt egy érdekesség, a tervezett beszerzés koordinációja a Honvédelmi Minisztériumtól a Miniszterelnökség hatáskörébe került. Sajnos a 2017-es költségvetésben sincs a helikopterbeszerzésre utaló fedezet, és a tenderkiírás nyomát se látni, pedig Hende Csaba annak idején még 172 milliárd forintos forrást emlegetett.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mikor indul meg végre az ígért, az ország védelme szempontjából nélkülözhetetlen helikopterbeszerzés? Lesz-e valódi versenyt biztosító, nyilvános tenderkiírás a lehető leggyorsabb és leggazdaságosabb megoldás érdekében? Illetve megtörténik-e még ebben a ciklusban a tenderkiírás, és miért került a Miniszterelnökséghez egy alapvetően katonai beszerzés ügye? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me