VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Magyar Honvédség helikopterképességének kormányzati ciklusokon átívelő problémájára kizárólag a jelenlegi és az ezt megelőző kormány - amely önmagában ugyanaz - reagált. Ennek keretében kidolgozta a képességfejlesztés elengedhetetlen alapját szolgáló eszközsereg koncepcióját, amely kormányzati jóváhagyással bír. A nemzetgazdaság szintjén is jelentős forrásigénnyel bír ez a fejlesztés, amely többéves ütemezésben biztosítható anélkül, hogy az államháztartás más ágazataiban jelentkező, szintén prioritást élvező fejlesztések sérelmet ne szenvedjenek.
A kormány 2015-ben meghozta elvi döntését a helikopter-képességfejlesztés támogatása érdekében. A szakmai és műszaki követelmények meghatározása megtörtént. Hazánk számára mind technikai, mind gazdasági szempontból a legelőnyösebb képességfejlesztési konstrukció igen körültekintő vizsgálatot és mérlegelést igényel az érintett szakterületek részéről, amely folyamat jelenleg is zajlik. Amint a program újabb döntési ponthoz érkezik, arról a kormányzat a megfelelő körben tájékoztatni fogja az érintetteket. Szeretném hozzátenni, hogy az új eszközök hadrendbe állításáig biztosítottak a feltételek, hogy a Magyar Honvédség jelenleg meglévő eszközei alkalmazhatók legyenek.
Összegezve, tehát hosszú távon megkérdőjelezhetetlen a teljesen nemzeti hatáskörben lévő, a kor technikai lehetőségeit és a nemzetgazdaság teherviselő képességét ötvöző, több pilléren nyugvó helikopterképesség kialakítása, amelynek érdekében a honvédelmi tárca komoly erőfeszítéseket tesz, és ebben maga mögött tudja a parlamenti pártok elvi egyetértésén túl a kormány támogatását is. A megvalósulásig a feladatok végrehajtása a meglévő eszközökkel és forrásokkal biztosítható. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(13.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me