DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ami magának a kötelezettségszegési eljárásnak a megindítását jelenti, talán ön is hallott róla, talán nem, de a múlt év őszétől fogva Magyarországra egy elég erős nyomás nehezedett annak érdekében, hogy azok a források, amelyek felzárkózási célra fordíthatók, azok ne csak magyarországi jelenlegi felzárkózási célokat, többek között romaintegrációs célokat, a gyermekek integrációjának a céljait szolgálják, hanem ezeknek a forrásoknak egy részét Magyarország csoportosítsa át, magyarul vegye el ettől a célközönségtől, a felzárkózásra szorulóktól, és csoportosítsa át bevándorlóknak, migránsoknak az integrációjára. Magyarország ezt egyértelműen elutasította, és úgy gondoljuk, az, hogy most az Európai Bizottság a magyar felzárkózáspolitika miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, ez összefüggésben van azzal, hogy a felzárkózási forrásokat mi nem voltunk hajlandók átcsoportosítani bevándorló-in-teg-rá-ciós programokra.
Azt mondtuk, attól, hogy van egy világjelenség, amely nagyon nagy mértékben befolyásolja nyilván egész Európának is a jelenlegi köz-ügyeit, a politikáját, ettől függetlenül Magyarországon a felzárkózási feladatok mértéke nem csökkent. Ön is azt támasztotta alá, azt hiszem, a felszólalásával, hogy ebben, ezen a területen sok tennivaló van, ezen a területen nagyon sok közösségi forrást és magyar forrást kell még felhasználnunk a következő években, évtizedekben. Ezt az álláspontot osztotta a magyar kormány is, és azt mondta, hogy ezt nem csoportosítja át másra. Mi úgy gondoljuk, hogy egyértelmű az összefüggés az akkori magyar döntés és a mostani kötelezettségszegési eljárás elindítása között.
De vannak olyan programok, amelyeknek az eredményeit nyilván képviselő úr is látja, engedje meg, hogy párat ezek közül felsoroljak. A „Biztos kezdet” gyermekházak létrehozása, amely 12 ezer gyermek és szülője számára jelentett 112 helyen segítséget. Itt nyilván a szülők 3 éves kor alatti vagy 3 éves korú gyermekkel bemehetnek, és ott egész nap egy támogató környezetben lehetnek, ahol akár a konyhai felszerelés is megtalálható, és nyilván a gyermek képességfejlesztéséhez szükséges körülményeket is megtalálják összesen 112 helyen. A Gyerekesély-programot is említhetném, összesen 80 267 fő vett részt ebben, ők kapták meg valamelyik szolgáltatás valamelyikét az elmúlt években. Ez a 80 ezres szám, azt hiszem, szintén szép szám.
(11.20)
Ha a tanodákat nézzük, ha már ön is iskolai kérdésekről beszélt, és nyilván sokaknak az iskola mellett is segítségre van szükségük ahhoz, hogy tudják tartani a többiekkel az osztályban a lépést: 178 tanodában 3500 hátrányos helyzetű tanulónak segítettünk ebben a programban. S ön nagyon jól ismeri az Útravaló-ösztöndíjat is, ez 13 ezer diáknak segített a középiskolába való bejutáshoz, az érettségiig való eljutáshoz, a szakmaszerzéshez vagy a felsőoktatásba való bekerüléshez. Ezek mind olyan programok, amelyek pont azt a negatív spirált akarják megtörni, amire képviselő úr is utalt, és amit láttunk Magyarországon évtizedek vagy akár nemzedékek óta. Ebben nagyon fontos szerepe van az oktatásnak, az oktatáshoz való egyenlő hozzáférésnek, hogy mindenki, az ország bármely pontján, ugyanazt az oktatási nívót kaphassa meg. Mi úgy gondoljuk, ez volt a legfőbb elindítója annak, hogy állami fenntartásba vettük az oktatási intézményeket, hogy ne függjön az adott önkormányzat anyagi helyzetétől, hogy tud-e bizonyos alapkompetenciákat az iskolán keresztül megadni a fiataloknak vagy sem.
S amikor a következő másfél évben a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatára kerül a sor, akkor pontosan ezeket a kérdéseket fogja a legjobban megvizsgálni, hiszen azt láttuk az elmúlt évek eredményeiből, hogy ezek az általában alsó tagozatban megkapott alapkompetenciák lehetnek azok, amelyek hiányoznak, és amelyek majd a felső tagozatban az alsó tagozatos megtanulandó anyagot vagy elsajátítandó képességeket hozzák vissza, és így mindig egy felsőbb szakaszában az oktatásnak egy korábban elmaradt tudást, ismeretet vagy képességet adnak meg a fiataloknak. Bízunk benne, hogy ez is mindenfajta negatív társadalmi spirált meg tud törni.
A hozzáféréshez való javítás rendszerszinten, intézményi szinten, úgy gondoljuk, hogy az új állami fenntartási rendszerben működött, és a gyermekek iskolai sikerességét gátló társadalmi oktatási tényezőket azért azonosítottuk be, hogy azok ellen fel tudjunk lépni a köznevelési rendszer egészében, jól célzottan. Nyilván ebben nagyon sokat számíthat a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni stratégia és a nemzeti felzárkózási stratégia egyaránt, amely pontosan az iskolából való kiesést tudja megakadályozni.
S mivel kevés az időm, már csak egyetlenegy testület létrehozatalát hadd említsem, az antiszegregációs kerekasztalt, amely pontosan azért jött létre, hogy azokat a kérdéseket, amelyeket ön is felvetett, szakértők bevonásával megpróbálja megoldani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me