Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az utóbbi napok, hetek keserű tapasztalatai sarkalltak arra, hogy napirend előtt is egy kiemelten fontos témával foglalkozzunk, a Jobbik ugyanis XXI. századi pártként, mozgalomként úgy gondolja, hogy az úgynevezett sharing economy közösségi alapú gazdálkodási ágak a magyar gazdaság húzóerejévé is válhatnak a közeljövőben. A következő évtizedekben Magyarország potenciális európai középhatalmi státuszát igenis meg lehet erősíteni ezek által is, de csak egy tisztességesen szabályozott környezetben, úgy, ha a mindenkori kormányzat távol tartja magától a szélsőségesen liberális beállítódást, miszerint bedobná a gyeplőt a lovak közé - a Jobbiktól ez nagyon távol áll -, ugyanakkor nettó adócsaló, adóelkerülő, adóoptimalizáló módszereket sem vagyunk hajlandók és képesek támogatni.
Sajnálatos módon ugyanakkor azt látjuk, hogy a kormányzat e téren hibát hibára halmoz, hiszen már megpróbálta egyszer az online szerencsejáték-olda-la-kat úgymond betiltani, de hát a részletes informatikai leírásokból azóta is kiderül, hogy pusztán két plusz kattintással egy proxy szerveren keresztül ezek az oldalak ugyanúgy hozzáférhetők. Vagy hogy mondjunk egy másik itteni példát: a Kuruc.info hírportált is megpróbálták kitiltatni ebből a Házból, de hát ugyanolyan könnyen hozzáférhető, maximum kettővel többet kell kattintani ehhez. Tehát láthatjuk, hogy az északkoreai típusú megoldások, a betiltó eszközök vagy akár egy napilap kitiltása ebből a Házból semmiképpen nem működőképes.
Azt vártuk volna, hogy ezen keserű tapasztalatokból majd tanul a kormányzat, és megpróbál egy kicsit modernebb eszközökkel akár vállalkozóbarát, vállalkozásbarát, de az adófizetőkkel szemben is barátibb módon hozzáállni ehhez az egészhez. És most is azt vártuk volna, hogy akár a balti államok egyikében tapasztalható minta mentén az Uber versus taxisok néven elhíresült konfliktus kapcsán megpróbál tárgyalóasztalhoz ülni a felekkel. Én most is erre kívánom sarkallni a kormánypárti képviselőket, hiszen az a fájdalmas tapasztalatunk, hogy egy higgadt szakmai hangot jelen pillanatban kizárólag a Jobbik testesít meg. Ugyanis mi nem akarjuk északkoreai módszerekkel betiltani az internetet, mint önök, tehát nem akarunk applikációkat, alkalmazásokat korlátozni, mert mi XXI. századi pártként tudjuk, hogy ezt a XXI. században nem lehet megtenni, ugyanakkor Bermudára összpontosuló adóelkerülő mechanizmusokat, egy szervezett nemzetközi, nagyon olajozottan működő céghálót sem kívánunk támogatni. Tehát a Magyarországról történő profitkicsalást és adó meg nem fizetést sem tudjuk támogatni.
A kettő között kell tehát egy olyan középutat találni, ami a közteherviselés felé viszi el a rendszert, nem a munkavállalókat sújtja, tehát nem a szabályozatlan környezetben működő szolgáltatók alá szerződött, egyébként nem hivatalos munkavállalók, vagy mondjuk azt, hogy szerződött partnerek sorsát nehezíti, hanem igenis a szolgáltatókat, a közvetítőket kell olyan helyzetbe hozni, hogy a közteherviselés felé mozduljon el a rendszer.
A Jobbik e téren legalább két javaslatot már letett, és továbbiakat is le tud, de azt látjuk, hogy mind az Uber tekintetében, de mind az RBNB, különböző albérleteket, helyiségeket, szobákat kiadó oldalak esetében is egy átalánytípusú adózás kivetésével és bevezetésével ezt a rendszerben szétterjesztve elérhetünk egy olyan eredményt, ami már a közteherviselés felé mutat, akár belépő lépcsőként is. Ha ma egy magyar ember úgy dönt, hogy egy szobáját kiadja, ezt még a mostani hatályos törvények értelmében is regisztrálhatja, egy éves egyszeri díj megfizetésével eleget tehet a közteherviselés felé mutató kötelezettségének, ugyanígy az Uber, az RBNB és társai esetében lehetővé kellene tenni vagy egy átalánytípusú adóforma bevezetését és széles körben való kiterjesztését, vagy pedig egy olyan forgalmi típusút, amely azért lenne hatékonyan kivethető, mert ezek az online pénzforgalmi egységek, tranzakciók igen jól nyomon követhetők, tehát adott esetben egy jól működő adóhatóság szeme elől sem lehetne elrejteni ezeket.
El kell, hogy mondjuk, mi jelen pillanatban egy átalányadó felé hajlunk, de azt semmiképp nem tudjuk elfogadni, hogy a kormány egy általa szabályozatlanul hagyott környezetet nem mozgat meg, nem nyúl a problémához, hagyja azt eszkalálódni, hiszen láttunk már ilyet, láttuk azt, amikor a budapesti albérletpiacról több ezer ingatlant kivettek az online megosztó rendszerek, és láttuk azt is, hogy ennek következtében elszabadultak az albérletárak. Akkor azt is láttuk, hogy a kormány tötymörgésének eredménye az lett, hogy ma is a magyar fiatalok, középkorúak vagy idősebb korukban albérletbe kényszerülők fizetik meg a kormány tehetetlenségének az árát, egy szabályozatlan környezet árát.
A Jobbik tehát az adófizetők védelmében kívánja felszámolni a szabályozatlan környezetet. Állítjuk, hogy az összes társadalmi csoport érdekeit képviselve tettünk le megoldást az asztalra. A kérdés adódik: a kormányzat tartja-e magát az északkoreai betiltási kísérletekhez, adott esetben bedobná a gyeplőt a lovak közé? A két szélsőség helyett mi azt javasoljuk, hogy fontolja meg a normális szakmai álláspontot, és vigye el ezt a rendszert a közteherviselés felé, mert nem tudja a XXI. századot kikerülni, a jövőt ugyanis nem lehet megállítani. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me