IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ferenc pápának egy videoüzenetét szeretném itt is önökkel megismertetni, illetve annak egy részét és annak néhány vonatkozásáról tájékoztatni önöket.
Ferenc pápa áprilisi videoüzenetében a földművelőkért emelt szót, azokért az emberekért, akik arcuk verejtékével keresik meg a kenyerüket. Azt mondja a pápa, idézem: „A föld Isten ajándéka. Nem igazságos, ha ezt az ajándékot csak kevesek javára használjuk fel, megfosztva a többséget jogaiktól és járandóságaiktól. Szeretném, ha elgondolkodnál ezen, és hangod egyesülne az enyémmel ebben az imaszándékban. A kisbirtokos gazdálkodók értékes munkájukért jussanak igazságos jövedelemhez.” Eddig az idézet. Az üzenetben a pápa többször köszönetet mond a kistermelőknek a munkájukért.
Magyarul legtöbbször kisgazdálkodónak hívjuk azokat, akik munkája valóban nélkülözhetetlen az egész emberiség számára, körülbelül félmilliárd ember van, aki kisgazdálkodóként dolgozik a földön. A rohamos urbanizáció és a mezőgazdasági nagyüzemek terjedése ellenére a mezőgazdaság világméretét tekintve továbbra is a kistermelők kezében van, ám a helyzetük egyre rosszabb. Ezért kér a pápa számukra igazságos jövedelmet, rendes megélhetést. Mindnyájunkhoz szól Ferenc pápa felhívása, s mint idézem: „nem igazságos, ha ezt az ajándékot csak kevesek javára használják fel, megfosztva a többséget jogaiktól és járandóságuktól”. Nem csoda, hogy egy argentin származású pápa szívügyének érzi a kistermelők helyzetét, hiszen ismerjük, milyen folyamatok játszódtak le a mezőgazdaságban, a kistermelők tönkrementek és a nagyvárosok külvárosaiba kellett vándorolniuk.
Ángyán József korábbi államtitkár számtalanszor figyelmeztette az Orbán-kormányt arra, hogy ha a jelenlegi folyamatok tovább folytatódnak, akkor hamarosan 200-300 érdekeltség fogja a magyarországi földterületek nagy részét uralni, ami már a dél-amerikai modellhez, a latifundiumok modelljéhez hasonlatos. Szerinte a nagybirtokosok szó szerint el fogják üldözni az embereket a földről, a kistelepülésekről, és a monokultúrás, nagyon vegyszerezett, fenntarthatatlan gazdálkodást honosítják meg. A közösségek elhagyják őseik földjét, és megjelennek a nagyvárosok környékén, ahol gettók jönnek létre.
Magyarországon a 2015-ben bevezetett új támogatási szabályok egyelőre nem tették sokkal igazságosabbá az elosztási rendszert. Ismét a felső 10 százalék kapta meg a támogatások 76 százalékát, míg a támogatások 12 százalékán osztozott a pályázók 80 százaléka. Nyilván ha átlagot veszünk, még ki is lehet hozni, hogy ez valamiféle közepes arány, de amikor megnézzük ezeket a számokat, ezek bizony nagyon beszédesek, főleg ha a rekordméretű földdel rendelkező gazdákat nézzük, például Csányi Sándort, aki 25 ezer hektáron, Leisztinger Tamást, aki 26 ezer hektáron, Zászlós Tibort, aki 9 ezer hektáron és Mészáros Lőrincet, aki 5400 hektáron gazdálkodik. Az élelmet adó termőföldet nem lehet pusztán egy hasznot hajtó, kizsigerelendő árucikknek tekinteni, nem engedhetjük meg, hogy a föld a gazdagok értelmetlen haszon utáni vágyának legyen alárendelve, hogy az emberiség, az egyes emberek jóléte helyett kevesek értelmetlen gazdagságát szolgálja.
Magyarországon a földbirtokrendszer a nagybirtok túlsúlyától szenved, a föld birtoklása, az azután lehívható támogatások, a jó befektetés, a garantált pénzügyi haszon miatt fontos a jelen kor földesurainak. A magyar kormány a földbirtok-koncentráció kormánya, intézkedései, politikája nem a kicsiket és a gyengéket védi és támogatja, hanem annak ad mértéken felül, akinek nincs rá szüksége, és attól vesz el, akinek létfontosságú lenne a talpalatnyi föld.
Azt gondoljuk, hogy a magyar kormánynak, amennyiben ezeket a keresztény értékeket fontosnak tartja, meg kellene hallania a pápa szavát és nemcsak meghallani kellene, hanem tettekre is kellene váltania. Ennek fényében szerencsés lenne, ha a birtokpolitikáját újragondolná, illetve visszahelyezné arra, amit korábban hirdetett még akár Ángyán József szavai által. Sajnos, nem ebbe az irányba halad jelenleg a kormányzat. Reméljük, hogy ezek a szavak eljutnak hozzájuk és változtatni fognak ezen. Köszönöm a figyelmüket. (Szilágyi György tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me