TUZSON BENCE,

Full text search

TUZSON BENCE,
TUZSON BENCE, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Valóban nagyon fontos az, hogy azokat a rétegeket, amelyek a földből élnek, egy országban és különösen, ha egy mezőgazdasági országról beszélünk, mint Magyarország, az ország a saját lehetőségeihez képest támogassa. Valóban, ha félmilliárd emberről beszélünk a világ szintjén, Magyarországon körülbelül félmillió emberről beszélünk.
Ezért fontos az, amit korábban a kormány megkezdett annak érdekében, hogy a kisbirtokokat is támogassák Magyarországon, azt a korábbi helyzetet, amely egyébként Magyarországon akár a földterületek bérletével is megvalósult, változtassa meg a kormány, és legyen a föld azé, aki megműveli, próbáljuk azokat helyzetbe hozni Magyarországon, akik egyébként földbirtokosok, akik megművelik a földet, lehessenek kisbirtokosok, tulajdonosok. Nagyon sok olyan föld van, állami tulajdonban levő földek, amelyeknek az értékesítése pont ezeknek az elveknek a mentén zajlott le Magyarországon, hiszen az értékesítések zöme, nagyon jelentős része pont a 3 hektár alatti birtok volt. Természetesen arra is figyelnie kell egy mezőgazdasági országnak, hogy legyen egyensúly a nagybirtok és a kisbirtok között, a kettő között az egyensúly ne boruljon fel.
Én nem értek egyet képviselő úrnak azzal a megközelítésével, amely azt mondaná, hogy Magyarországon ez az egyensúly felborult. Ennek pont az ellenkezője igaz. Magyarországon nőtt azoknak az aránya, akik kisbirtokosok, sőt ezeket a rétegeket a kormány éppen a legutóbbi időszakban tulajdonhoz juttatta. Természetesen nem mondom azt, hogy minden feladat el van végezve. Sőt, természetesen dolgozni kell azon, hogy akik ebben a helyzetben vannak, Magyarországon földbirtokkal, földtulajdonnal rendelkezzenek és egyre jobb körülmények között tudjanak élni. Sokféle segítség létezik az európai uniós rendszeren belül is, noha ez nem feltétlenül van egyensúlyban a többi európai ország támogatási rendszerével, hiszen tudjuk, hogy Európában máshol a földbirtokosokat az európai szabályok értelmében jobban támogatják.
Sajnos, a korábbi európai uniós megállapodások nem ebbe az irányba hatottak, de mégis Magyarországon arra kell törekedni, hogy ezek a támogatások a lehető legszélesebb körben valósuljanak meg, és a kis- és középbirtokosok igenis megélhetést nyerhessenek a földből, jó megélhetésük lehessen a földből, hiszen ez mindannyiunk érdeke. Köszönöm szépen a szót.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me