NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Tisztelt Államtitkár Úr! A tűzoltók és a honvédek korkedvezményes nyugdíját is megvonták 2012-ben, visszamenőleges törvényhozással is. A szolgálati járandóságukat pedig 16 százalékos adóval sújtották. Utóbbi alól azonban felmentést kap, aki önkéntes tartalékos honvédségi szolgálatot vállal. Sőt, az ilyen katonák a tényleges szolgálatteljesítés idejére alapilletményre és miniszteri rendeletben meghatározottak szerinti laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és ruházati ellátásra, továbbá egyes szociális támogatásokra és helyközi utazási költségeik megtérítésére jogosultak.
Az önkéntes tartalékos honvédekkel szemben az önkéntes tűzoltóként szolgálók nemhogy juttatást nem kapnak, de a szolgálati járandóságuk 16 százalékos adója alól sem mentesülnek, bármennyit is szolgálnak önkéntes tűzoltóként. Sőt, gyakran a személyes védőfelszerelésüket is saját maguk kell hogy megvegyék családi kasszából. Meggyőződésem, hogy amennyiben az önkéntes tűzoltói szolgálat az önkéntes tartalékos honvéd szolgálathoz hasonló elbírálás alá esne, sokkal több, jelenleg szolgálati járandóságban részesülő, volt hivatásos tűzoltó vállalná az önkéntes tűzoltói szolgálatot. 20-25 éves hivatásos tűzoltói múltjuk, szakmai tapasztalatuk jelentősen emelné az önkéntes tűzoltó-egyesületekben folyó tűzoltási és műszaki mentési tevékenység színvonalát. Oktathatnának továbbá különböző hazai, valamint a Magyar Tűzoltószövetség által felkarolt, határokon átívelő erdélyi, délvidéki, kárpátaljai önkéntesek részére tartott képzéseken is. Az elmúlt időszakban több fővárosi és vidéki, önkéntes és hivatásos tűzoltóparancsnokkal találkoztam, hogy tájékozódjak problémáikról.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a velük szerződést kötött, gyakran önálló beavatkozási joggal bíró önkéntes tűzoltóságok készenléti idejének nyilvántartását most is elvégzi, pusztán a jelenleg a helyi szervezetre szóló kimutatást kellene személyekre bontani, így az egyes önkéntes tűzoltók közhasznú szolgálata könnyen kimutatható (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), csak az elismerés hiányzik.
Államtitkár úr, mi indokolja tehát a különbségtételt? Várom érdemi válaszát és főként a kettős mérce eltörlését. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me