POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Belügyminisztérium, illetve az OKF vezetése elismeri és köszöni azt a munkát, amit az önkéntes tűzoltók, tűzoltó-egye-sületek tagjai végeznek. Az önkéntes tűzoltó-egye-sületek és mentőszervezetek a feladataikhoz kapcsolódó tűzoltási, műszaki mentési, ifjúságnevelési és hagyományőrzési tevékenységhez kapcsolódó működésükhöz és a felhalmozási költségek finanszírozására, a műszaki, technikai és informatikai fejlesztésekre, valamint az önkéntes tűzoltók, mentőszervezet tagjainak oktatási céljára évről évre növekvő támogatást kapnak, évről évre növekvő támogatás áll rendelkezésre. 2013-ban erre a célra még csak 147 millió forintot tudtunk fordítani, addig 2016-ban már erre 600 millió forint áll rendelkezésre. Ennek a forrásnak egy része pályázat keretében juthat el az önkéntes tűzoltó-egyesületek és mentőszervezetek részére.
Azonban a rendelkezésre álló keretösszegből az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság külön támogatást biztosít azon egyesületek részére, amelyek önálló beavatkozó tevékenység végzését is vállalják. Ennek is következménye az, hogy az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó-egyesületek száma évről évre nő.
Ezen túlmenően a Belügyminisztérium egy központilag megkötött élet- és baleset-biztosítás alapján az önkéntes tűzoltókat is védi a beavatkozás, illetve a képzésük során. A kérdésével kapcsolatban azonban nem elhanyagolható az a körülmény, hogy a tartalékos honvédekkel ellentétben az önkéntes tűzoltók egyesület formájában egyesületi tagként, civil szervezet tagjaként látják el a vállalt tevékenységüket, míg a tartalékos honvédek az állami szervvel kerülnek jogviszonyba.
Az egyesületek közül azok, amelyek a hivatásos katasztrófavédelmi szervekkel együttműködve megállapodást kötnek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), támogatásban is részesülnek. Ez teszi lehetővé egyébként, hogy az önkéntes tűzoltói munkájukat végezhessék.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me