SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Lázár miniszter úr a múlt héten jelentette be, hogy jövőre 787 milliárd forintot fordítanak a közszféra dolgozóinak béremelésére, ez pedig mintegy egymillió embert érint. A miniszter úr szerint a közszférában régóta elmaradt béremelést pótolni kell, eldöntött béremelésekről beszélt a miniszter úr, ezért feltehetőleg egy már megszületett kormánydöntésről van szó.
(14.20)
A bejelentés és különösen annak volumene elképesztő nagyságú, ekkora béremelésre a kormány által benyújtott 2017. évi költségvetés jelenleg ismert számai, de a gazdaság gyengülő teljesítménye alapján sincs lehetőség. Maga a miniszter úr mondta a korábbi évértékelő beszédében, hogy „csak olyan béremelést támogatok, amely mögött a magyar gazdaság növekvő teljesítménye áll”. A magyar gazdaság növekvő teljesítményéről annyit, hogy a GDP első negyedéves 0,9 százalékos növekedésénél csak a görög volt kedvezőtlenebb az Unióban. Ezért a várható gazdasági növekedés 2016-ban szinte biztosan a várt 2,5 százalék alatt marad. A gazdaságkutatók jelenleg 2 százalékos vagy annál kisebb növekedést prognosztizálnak.
Az LMP régóta képviseli, hogy a magyar gazdaság addig nem tud kilábalni a válságból, amíg a kormány a magyar munkaerő alacsony árára alapozza az ország versenyképességét. Valóban jelentős béremelésre van szükség, de ehhez meg kell teremteni a feltételeket. Az LMP a pánikszerű, átgondolatlan bejelentések helyett a felelős béremelést támogatja, a minimálbér létminimum szintjére emelését többkulcsos adóval, és a közszféra átfogó bérrendezését. A 2017. évi költségvetési módosító javaslatunkban az ágazati béremelésre szánt pénzek megduplázását javasoltuk első lépésben.
Tisztelt Államtitkár Úr! A Lázár miniszter úr által bejelentett 787 milliárdos emelésnek hol vannak a konkrét forrásai a költségvetésben? És azt kérdezem még, ez vajon azt is jelenti-e, hogy az eddigi gazdaságpolitika kudarcát elismerik. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me