SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A Jobbik által az év elején meghirdetett valódi nemzeti konzultáció keretében április végén Bács-Kiskun megyei közoktatási intézmények vezetőivel találkoztam. E megbeszélések során számos más téma mellett felmerült az is, hogy a kormányzati propaganda által teljesen ingyenesként hirdetett Határtalanul-program külhoni osztálykirándulásai valójában súlyos tízezrekbe kerülnek a magyar családoknak.
A Kunfehértói Általános Iskolában például 15 ezer, míg Kiskunhalason, egykori alma materemben, a Bibó István Gimnáziumban 21 ezer forintot kénytelenek elkérni minden egyes diáktól belépőkre, étkezésre, illetve utasbiztosításra.
Ezeket a tételeket ugyanis jelenleg nem lehet elszámolni az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő felé. Az intézményvezetők azt is megerősítették, hogy sok családnak bizony ez a tétel is számít, és ezért sok szegény gyerek kimarad a programból, nem tud élni ezzel a lehetőséggel.
Az eredetileg egyébként a Jobbik által javasolt kirándulásoknak többek között pont az lenne a célja, hogy a magyar diákok külhoni magyar vonatkozású emlékhelyeket, kulturális intézményeket kereshessenek fel, ezért is érthetetlen az, hogy az EMET éppen ezeket a tételeket nem támogatja, így a gyerekek szüleinek például fizetnie kell a sepsiszentgyörgyi székely múzeumba, Mátyás király kolozsvári szülőházába vagy éppen a munkácsi várba szóló belépőket. Ezért javaslom ismét az államtitkár úrnak, hogy az idei évre lezárult pályázati körhöz az EMET írjon ki egy kiegészítő pályázatot belépődíjakra, étkezésre és utasbiztosításra, és ezen azok az iskolák indulhassanak, amelyek egyébként már nyertek támogatást er-re a ciklusra.
A pénzügyi keret erre meglenne, hiszen tavaly sem sikerült a keretet kikölteni, ennek el-le-nére azt felemelték 1,2-ről 2 milliárd forintra. A Jobbik tehát továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ingyenes osztálykirándulások valóban legyenek ingyenesek a családoknak, főleg úgy, hogy erre még forrás is lenne.
Mindezek alapján kérdezem az államtitkár úrtól, hogy miért nem ingyenesek valójában az ingyenesnek meghirdetett osztálykirándulások, és tervezi-e a kormány a Határtalanul-program során felmerülő belépők, étkezés és utasbiztosítás költségeinek a megtérítését annak érdekében, hogy a családok terhei csökkenjenek, és a szegény gyermekek számára is elérhető legyen ez a lehetőség.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me