DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormány 2010-től folyamatosan növeli az alapellátás finanszírozását, mint az a költségvetési törvényekből is kitűnik.
2010 és 2016 között 40 százalékkal emelkedett az egészségügyi alapból az alapellátásra kifizetett összeg, és a 2017-es költségvetési tervezet újabb 4,5 milliárd forint többletforrást fog jelenteni a területnek. A tavalyi évben ígéretünknek megfelelően a háziorvosi ellátórendszer megújításának első ütemére 10 milliárd forintot biztosítottunk, amely be is épült a finanszírozásba. Ennek folytatásaként az idei költségvetésben a vártaknak megfelelően további 10 milliárd forint kerül biztosításra az alapellátás megújításának a második ütemére.
Idén a képviselő úr által említett tervezet szerint átlagosan 900 ezer forinttal növeljük az egyes háziorvosi praxisok éves finanszírozását, amely újabb 6,1 százalékos emelést jelent, de a rendelkezésre álló összegből az alapellátás más résztvevőinek is jutni fog, így a védőnők számára tervezett 2 milliárd forint pluszforrás 10,2 százalékos előrelépést jelent, 100 millió forint pluszforrást tervezünk biztosítani a főállású iskolaorvosi ellátásra, amely 6,2 százalékos emelést jelent, a fogászati ellátásra szánt 2 milliárd forint többlet pedig a díjazásban 7,7 százalékos forrásbővülésnek felel meg.
Az említett területi ellátási kötelezettség nélküli szolgáltatók helyzetét már a tavaly elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvényben rendeztük, így lehetővé vált ezeknek a praxisoknak a kiegészítő díjazása, és a tervezet szerint ez az összeg szintén emelkedik.
Az említett előterjesztés a kormányhatározatban nevesített „Egészséges Magyarország 2014-2020” stratégia egyik céljának megvalósításához szükséges lépés ahhoz, hogy a lakosság egészségügyi állapotáról háziorvosaink korszerű információkkal rendelkezzenek. Modernizálni szeretnénk a jelenleg vezetett egészségügyi dokumentációs struktúrát, és az idei többletfinanszírozás egyik része a háziorvosoknak ezt a tevékenységét is díjazza. Ezt nevezzük teljesítmény- vagy más néven indikátoralapú díjazásnak, amely a finanszírozásnak egy bonyolultabb eleme.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me