DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A támogatási rendszer 2011-ben valóban jelentős mértékben átalakult annak érdekében, hogy a jogosultak jó műszaki állapotú személygépkocsik megvásárlásához érdemi támogatásban részesüljenek.
Engedje meg, hogy ismertessem, hogy miként növekedtek a támogatási tételek! Új gépjármű esetén a korábbi támogatás több mint háromszorosa, azaz egymillió forint jár. Itt háromszoros a növekedés. Használt gépjármű vásárlásához kétszerese, 600 ezer forint, itt tehát duplájára nőtt a tétel. Személygépkocsi átalakításához pedig 90 ezer forint biztosítható, ami szintén megháromszorozta a korábbi támogatás összegét.
Az intézkedés eredményeképpen a súlyosan mozgáskorlátozott és egyéb fogyatékossággal élő személyek új, kitűnő műszaki állapotú, alacsony szervizigényű és olcsó fenntartású, környezeti szempontból is korszerű gépjárművekhez juthattak és juthatnak hozzá. A folyamatosan bővülő rendszerben minden érintett megtalálja a számára legjobb megoldást, elősegítve ezzel a fogyatékos emberek önálló életvitelét, munkavállalását, képzését s ezzel a sikeres társadalmi integrációját is.
A jelentősen megemelt támogatási összeg mellett az állam és a társadalom jogos elvárása, hogy a felhasználás szigorú feltételek között, ellenőrzött módon történjen. A finanszírozó szervezet a támogatásra jogosult személyekkel egyéni finanszírozási szerződést köt, amelyben meghatározásra kerül a havi törlesztőrészlet is, amelynek összege függ a támogatott által vállalt saját erő mértékétől, az önerő mértékétől is. Abban az esetben pedig, ha a vásárlásra nagyobb önerő áll rendelkezésre, már alacsonyabb összegű, mindösszesen 25 ezer forintos minimális hitel vállalása is elegendő új gépkocsi vásárlásakor.
A támogatási rendszer működésének tapasztalatai azt igazolják, hogy autóvásárláskor a támogatottaknak jellemzően szükségük van hitelre. A nagy önerővel rendelkező személyek esetében pedig a minimális összegű hitel nem jelent érzékelhető terhet. A közreműködő szervezeteknek azon túl, hogy a jogosultaknak finanszírozást nyújtanak, fő feladatuk, hogy a hitel futamideje alatt folyamatosan ellenőrizzék a gépjármű állapotát, illetve azt, hogy valóban a jogosult használja-e a gépjárművet. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Közbeszólás a Jobbik soraiban: Nem válaszolt a kérdésre! - Gőgös Zoltán: Garancsival mi lesz?)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me