HADHÁZY SÁNDOR,

Full text search

HADHÁZY SÁNDOR,
HADHÁZY SÁNDOR, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ezúton tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a Törvényalkotási bizottság 2016. május 5-i ülésén tárgyalta meg a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény és a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. számú törvény módosításáról szóló T/10098. számú törvényjavaslatot. A bizottság az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést 25 igen szavazattal, 5 nem ellenében, valamint 2 tartózkodás mellett fogadta el.
Az összegző módosító javaslat tartalmazza a Gazdasági bizottság 25 pontos módosító indítványait is, valamint a Törvényalkotási bizottság korrekcióit foglalja magában, amelynek minden pontja kizárólag technikai jellegű pontosítás. A törvényjavaslat célja, hogy a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve korrigálásra kerüljenek a víziközmű-törvény egyes pontjai.
Tisztelt Országgyűlés! Mint az mindenki számára ismeretes, a 2011. évi törvénymódosítást megelőzően meglehetősen kaotikus szabályozás volt érvényben. Ennek köszönhetően a víziközmű-szolgáltatások rendszere országos viszonylatban rendkívül nagy szórást mutatott. A szórás jelentkezik egyrészt a víziközmű-szolgáltatás biztonsága terén, másrészt jelentkezett, ami nem mellékes, a lakossági fogyasztói oldalról rendkívüli érzékenységet mutató ár tekintetében. A kormányzat és a parlament célja az volt, teljesen érthető módon, hogy egy egységes rendszert alkosson, és olyan szabályozást hozzon létre, amely a víziközmű-szolgáltatás biztonságát és árszínvonalát megfelelő irányba módosítja.
A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény vonatkozásában átfogó jellegű módosításra a 2011. évi kihirdetését követően három alkalommal is sor került: 2012-ben, 2013-ban és 2015-ben. E módosítások mellett a törvény több alkalommal más törvények által egy-egy sajátos jogpolitikai cél érdekében is módosult. Részben az előbbi módosítások alkalmával szerzett tapasztalatok és különösen a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvénynek a víziközmű-szolgáltatással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi CXIX. számú törvény általi módosításával összefüggésben elhangzott parlamenti vita irányította rá a figyelmet arra, hogy számos problémát a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény nem kezel megfelelően, kisebb hiányosságokkal és koherenciazavarokkal terhelt. Emellett a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény hatálybalépése óta eltelt több mint négy év során felhalmozott jogalkalmazási gyakorlat és a 2016-ban záruló víziközműszolgáltatói integráció előrehaladása során szerzett tapasztalatok alapján is időszerűvé vált a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény és az alkalmazását közvetlenül érintő néhány törvény korrekciója. A törvény ezeket a kérdéseket kezeli.
A Törvényalkotási bizottság támogatja a javaslatot. Köszönöm szépen figyelmüket. (Dr. Vas Imre tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me