HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Nagyon sajnálom, hogy a Fidesz-KDNP-többség részéről nincs előre leadott hozzászóló. Úgy látszik, számukra nem ennyire fontos ez a kérdés, pedig ez is pont egy olyan szolgáltatás, ami az emberek mindennapjait érinti. Egy olyan szolgáltatás, amit egyébként, ha jól csinálnánk, és a hasznos anyagot kinyernénk a szelektíven összegyűjtött szemétből, akkor nagyon-nagyon sikeres terület lehetne. Hiszen pont ez az, ami az igazi fenntarthatóság és a jövő lehetősége lenne. De jelen pillanatban azt látjuk, hogy nem nyerjük ki a megfelelő mennyiségű hasznos anyagot ezekből a szelektíven összegyűjtött hulladékokból.
Sőt, attól félünk, ahogy a szakmával beszélgetünk, hogy jelen pillanatban a hulladékgazdálkodó cégeknek majd ezeket a hasznos anyagokat át kell adni a nagy holdingnak, amelyik majd fogja és ezeket az anyagokat értékesíti, vagy valakinek továbbadja. Ahogy most a pletykák szólnak, majd lesz az a négy-öt baráti cég az országban, amelyeknek majd tovább lehet adni ezt a nyersanyagot, amely majd jó pénzért eladja, és maga a hulladékgazdálkodó cég, amely egy fenntartható rendszert szeretne csinálni, egy olyan rendszerben szeretne dolgozni, ami tényleg igazán fenntartható, nem fog lehetőséghez jutni, hogy minél hatékonyabban adja el ezeket a kinyert anyagokat.
Tényleg azt gondolom, hogy ez felháborító, ez egy újabb szektor, ahol a haveroknak lehet egy újabb teret adni, hogy minél több pénzt lehessen hazavinni. Pedig egyébként, ha ezeket a nyersanyagokat úgy tudnák eladni ezeknek a cégeknek, hogy azt érzik, nekik lesz abból bevételük, és ezzel fenntarthatóvá teszik a cégüket, fejleszteni tudnak, mondjuk, tudják csökkenteni a díjakat, ameddig csak lehet, akkor, azt gondolom, lenne bennük motiváció. Jelen pillanatban nem lehet bennük motiváció, hiszen pont azt a területet fogják elvenni tőlük és átadni majd valaki teljesen másnak, amit még nem látunk. Mert most itt vagyunk a hulladékgazdálkodási törvénynek a 25. módosításánál, ez egy nagyon szép jubileum, pedig 2013-ban fogadtuk el ezt a törvényt.
Azt gondolom, még nagyon-nagyon sok módosítás fog elénk tárulni, amiben majd egyre lépkedünk előre abban, hogy hogyan lehet ezt a szektort teljesen kizsigerelni, azokat az önkormányzati tulajdonú cégeket hogyan lehet teljesen a szakadék szélére lökni, amelyek jelen pillanatban sem fenntarthatók. Hiszen tényleg ezek azok, amelyek ugyanúgy elszenvedték egyébként a Fidesz-KDNP populista politikáját, mint majdnem minden közműszektor, és egy olyan terület, amiben tényleg óriási lehetőségek lennének, főleg a nyersanyagkinyerésben, és mi ezeket a lehetőségeket nem használjuk ki, hanem odaadjuk a haveroknak, akik majd jól meggazdagodnak belőle. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me