DR. GALAMBOS DÉNES,

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2016. május 5-én tartott ülésén megtárgyalta a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvény és az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/10091. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) országgyűlési határozat 46. §-a alapján 25 igen szavazattal, 5 nem ellenében, valamint 5 tartózkodás mellett fogadta el.
A bizottsági ülés során a tagok megtárgyalták a háttéranyagban található, a Gazdasági bizottság 15 pontos módosító javaslatát, valamint a Törvényalkotási bizottság módosító javaslatát, amely döntően jogtechnikai jellegű rendelkezéseket tartalmaz.
A bizottsági ülésen támogatott módosító javaslat értelmében a befektetői érdekeket figyelembe véve a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alá tartozó és befektetői pénzeket kezelő, közérdeklődésre számot tartó hitelintézetek, biztosítók, viszontbiztosítók, befektetési vállalkozások, illetve tőzsdén jegyzett alapok alapkezelői esetében a kötelező könyvvizsgálói rotáció maximális időtartama nyolc év, a tőzsdén jegyzett kibocsátók, a tőzsdére bevezetett befektetési vállalkozások, alapok alapkezelői kivételével. A rotáció maximális időtartama ebben az esetben a rendelet szerint tíz év lesz.
Az ülésen az ellenzék kifogásolta, hogy a kamarai minőség-ellenőrzések tekintetében a másodfokú eljárást korábban a kamara elnöksége folytatta le, a törvénymódosító javaslat pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumban működő könyvvizsgálói közfelügyeleti hatósághoz rendeli ezt a feladatot. Álláspontunk szerint ez a rendelkezés azért szükséges, mert a korábbi tapasztalatok alapján az elnökség által hozott döntés nem volt kellőképpen szigorú, továbbá tekintettel arra, hogy európai uniós irányelvet ültetünk át, a közfelügyeleti rendszert vezető közfelügyeleti hatóság végső felelősséget vállal a közfelügyelet minden elemében, így a minőség-ellenőrzés tekintetében is. Ezt a végső felelősséget tehát így lehet kifejezni, artikulálni.
Továbbá Balla György képviselőtársam a Törvényalkotási bizottság ülésén módosító javaslatot terjesztett elő, amely a bizottság támogatását elnyerte, arra tekintettel, hogy pénzügyi intézményi, befektetési vállalkozási, a pénztári, a biztosítói és a kibocsátói minősítés megadásakor a közfelügyeleti hatóság köteles legyen kikérni a Magyar Nemzeti Bank egyetértését. A továbbiakban a költségvetési minősítés megadásakor az Állami Számvevőszék egyetértését a közfelügyeleti hatóságnak azonban nem kell kikérnie.
Tekintve, hogy a javaslat célja a szakmai etikai fegyelem erősítése, a könyvvizsgálati sztenderdek tekintetében a konvergencia erősítése, a befektetők védelme és a közfelügyelet erősítése, mindezekre tekintettel kérem, támogassák az előttünk fekvő törvényjavaslatot.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me