DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tekintettel, hogy alapvetően uniós jogharmonizációs napirendről van szó, olyan túl nagy tévedés lehetősége nem áll fenn. A késés esete viszont fennáll, ugyanis 2014. április 16-án fogadta el az Európai Parlament és Tanács az éves és összevont - konszolidált - éves beszámolók jog szerinti könyvvizsgálatáról szóló 2006/43/EK irányelv módosításáról szóló 2014/56/EU irányelvet, ezt a továbbiakban elegendő lesz csak irányelvnek nevezni, valamint az Európai Parlament és Tanács 537/2014/EU rendeletét a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó egységek jogszabályban előírt könyvvizsgálatára vonatkozó egyedi követelményekről és a 2005/909/EK bizottsági határozat hatályon kívül helyezéséről.
A módosított irányelvet a hatálybalépést követő két éven belül, azaz 2016. június 17-éig kell a tagállamoknak a nemzeti jogba átültetniük, azaz azonnal. Így a rendeletet 2016. június 17-étől kell alkalmazni, ezért a törvényjavaslat elsődleges célja a módosított irányelv átültetése és a rendelet alkalmazása a hazai jogban. Tehát ez a része helyénvaló, meg kell csinálni, igazából kár, hogy nem eddig tették.
El kell azt is mondani akár a módosító indítványok kapcsán is, hogy a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és a kormány kapcsolata nem mondható kifogástalannak, az elmúlt egy év jogszabályváltozásai ellen a kamara több alkalommal is tiltakozott, arról nem is beszélve, hogy olyan ütemben módosították az elszámolásra vonatkozó jogszabályokat, hogy ember, illetve könyvvizsgáló legyen a talpán, aki ezt követni tudta.
(20.30)
Kifogásolható az is, hogy 2015-ben a Fidesz kétszeresére növelte a kamara által fizetendő közfelügyeleti díjat, vagyis azt a pénzt, amely a Nemzetgazdasági Minisztériumot illeti meg. Ezt a duplájára emelést azért sokallták, mert közben továbbra is a kamara látja el e közfelügyeleti feladatok túlnyomó többségét, és egy vonatkozó uniós szabály, a költségmegosztás elve szerint a minisztérium tízmillió forint költségvetési hozzájárulást is kap. Tehát a terheket növelték a kamara számára, a szolgáltatásokat viszont nem.
Az alapvető jogok biztosához fordultak a kamara részéről, amikor az Országgyűlés úgy módosította a büntetőeljárásról szóló törvényt, hogy az 50 millió forint feletti vagyoni hátrányt okozó, pénzügyi szervezetnél elkövetett bűncselekmény esetén a könyvvizsgáló vagyona is korlátozás nélkül zár alá vehető. Tekintve, hogy a Nemzeti Bank, miután átvette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének hatáskörét is, ezt az ellenőrzési tevékenységet nem annyira kiválóan végezte, lásd a Quaestor 200 milliárd fölötti sikkasztását vagy a Buda-Cashnél eltűnt pénzeket, tehát a felügyeleti hatáskörben okozott kárt a Magyar Nemzeti Bank azóta sem akarja viselni, nem akarja tudomásul venni, ugyanakkor a könyvvizsgálókra rendesen rápakolta a terheket ez a jogszabály. Úgyhogy ez azóta is elbírálás alatt van.
Van egy pozitív eleme ennek az előterjesztésnek, amely részünkről is támogatott, bár nehezen illik a javaslatba. Ez a személyi jövedelemadóról szóló törvény mellékletének módosítása, nevezetesen, hogy a közfoglalkoztatottak számára a vonatkozó kormányrendelet havi 22 800 forint úgynevezett elhelyezkedési hozzájárulást biztosít akkor, ha a versenyszférában határozatlan idejű, de legalább 12 havi határozott idejű munkaviszonyt létesít a korábbi közfoglalkoztatott. Ez a juttatás arra az időre jár, amire ugyan közmunkára már felvették, de hamarabb talált magának állást a munkaerőpiacon. A javaslat ezt az összeget teljes mértékben adómentessé teszi, ami helyes. Úgyhogy van olyan része is, amit támogatunk.
Bár a javaslat nagyobb része az uniós szabályok átültetését tartalmazza, azonban nem orvosol olyan problémákat, amelyeket a könyvvizsgálói kamara már több mint egy éve kifogásol. Mindezek alapján, noha a közmunkások elhelyezkedési hozzájárulásának adómentessé tétele nyilván támogatható megoldás, összességében nem hordozza azokat az értékeket ez az előterjesztés, amelyek alapján egyértelműen az MSZP-frakció támogatni tudná. Ezért a végső szavazásnál tartózkodni fogunk a pozitívumokra tekintettel. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me