GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács megalakulásának időszakára visszaemlékezve nyilván azt lehet elmondani, hogy önök valami olyat szüntettek meg akkor, amikor a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot megalakították, ami jól működő volt. Önök olyat szüntettek meg, az országos érdekegyeztetés rendszerét, 2011. VII. hó 30-ával, ami gyakorlatilag nemcsak konzultatív fórumként működött, hanem egyetértési jogosítványai voltak. Értem, hogy önöknek erre nincs szükségük. Értem, hogy önök jobban viselik az életet úgy, ha bármilyen testület csak konzultatív javaslattevő vagy bármilyenfajta tanácsadói szerepkörben leledzik ahelyett, hogy nyilván a véleményezésen túl egyetértési jogosítványai is lennének.
Értem, de azt gondolom, hogy ez így nem helyénvaló. Akkor, amikor megszüntették az országos érdekegyeztetés rendszerét, és ezt nemcsak országosan, központosítottan, hanem mezoszinten is, de akár megyei szinten is, például a munkaügyi központok hálózati rendszere mellett működő munkaügyi tanácsokat is felszámolták, akkor egy olyan alapvető hibát elkövettek, ami a valós mindennapi érdekegyeztetés rendszerén keresztül kellene hogy visszaköszönjön; mármint a munkaadói és a munkavállalói képviseletek, érdekképviselet egyetértési jogának érvényesíthetősége.
Sokfajta vélekedés volt akkor is. Az autonóm szakszervezetekről beszélek, ostobaságnak nevezte mindazt, amit csinálnak, és bizonyos értelemben a társadalmi békének a veszélyeztetését is kinyilatkoztatták, mármint hogy ez a fajta lépés bizonyos értelemben ilyenfajta, a társadalmi béke felborulásához is elvezethet. Volt is egyébként az elmúlt esztendőkben erre példa, amikor megbillenni látszott ez a történet, aztán bizonyos intézkedések sokaságával pótlólagosan helyre tudták rakni időlegesen a dolgot. De maga a lakájszakszervezetük, az akkori, Gaskó által vezetett LIGA is felháborítónak tartotta azt, amit csináltak, hiszen önök, amikor kormányoztak, akkor az országos érdekegyeztetés rendszerét, mármint önök, a Fidesz az országos érdekegyeztetés rendszerét kétszer megszavazták, megerősítették; majd amikor már nem kormányoztak, akkor nem volt erre szükségük. Magyarul, egy 20 éven keresztül működő szociális párbeszéd intézményrendszerét számolták fel.
Azt akarom mondani tehát, hogy szerintem nem jó utat választottak e tekintetben, és az, amit ez a törvénytervezet beltartalmában magában hordoz, mármint hogy az a kialakult, sokak által gittegyletnek nevezett Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, ami oly sok szereplős, már további bővülését hordozza magában, nem segíti a folyamatok jobbá való tételét, hanem sokkal inkább gátjává válik. Tudják, ismerik, a művészeti világ szerepvállalóitól kezdve az egyházakon keresztül sok mindenki más, a tudományos szféra szerepvállalóinak jelenléte bizonyos értelemben szükségszerű, de nem ezen érdekegyeztető fórum keretei között kellene hogy megjelenjen. Bár ez már nem is az, ez egy Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács címszó alatt jelenik meg.
Összességében csak annyit szeretnék mondani, hogy évek hosszú során keresztül fennálló rendezetlenségeket, még a tagok kijelölésével kapcsolatos kérdésköröket sem tudták tisztázni. Gyakorlatilag a delegálási viszonyok helyretétele vagy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács működési rendjébe való akképpeni beavatkozás, ami arról szól, hogy eddig legalább négyszer egy évben össze kellett ülniük, most, ezen törvénytervezet keretei között lévő előírások alapján kétszeri alkalommal kell hogy találkozzanak és bármilyen értelemben álláspontot rögzítsenek, ez már szinte nevetségessé teszi a szerepüket. És önök erre úgy válaszolnak, hogy ezzel adják meg a mozgásszabadságukat. Hiszen akkor majd saját maguk dönthetnek arról, hogy nem kétszer, hanem tizenhétszer fognak ülni, és minden olyan kérdéskört felölelve, amit ők fontosnak tartanak.
Hát, szeretném megkérdezni vagy visszaidézni, vagy felidézni önök számára azt, hogy az elmúlt esztendőkben, amikor négyszeri alkalommal történő összehívás előírásai voltak meg, akkor hogyan és miképpen viseltettek, hányszor többszörözték meg ezeket. Na, nem megyek bele a részletkérdésekbe. Egy szó mint száz, ez a törvényjavaslat így elfogadhatatlan. Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me