SOLTÉSZ MIKLÓS,

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS,
SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Csak azért szólok hozzá, mert itt a Törvényalkotási bizottság technikai módosításáról volt szó, de többen hozzászóltak ehhez az egész törvénymódosításhoz, és akkor már én is visszaidézem önöknek, hogy mi az, ami változik most itt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács ügyrendjében, az egész életében.
A művészet hazai és határon túli magyar képviselőinek a tanács munkájába való bekapcsolása, amely szélesebb körű társadalmi konzultációt tesz lehetővé. Egyébként nagyon megható az MSZP részéről, hogy ennyire örülnek, hogy határon túliak is vannak benne. (Dr. Józsa István: Én is az vagyok!) Egész szép pálforduláson kezdenek átmenni 2004. december 5-e óta, amikor is megtagadták a saját testvéreinket. (Dr. Józsa István: Az Gyurcsány volt!)
A másik fontos változás: a soros elnökség időtartamának 3 hónapról 6 hónapra emelése. Ezt nem mi találtuk ki. A tanács tagjai kérték, hogy sokkal hatékonyabban tudnak így működni.
A következő változás: elnökség felállítása a tanács döntéseinek szakszerű végrehajtása érdekében. Az elnökség tagjai: az aktuális soros elnök és a soros elnökségben őt közvetlenül megelőző és utána következő, leendő soros elnök. Ez a változtatás is a jobb és hatékony működés érdekében történik.
És a negyedik változtatás: a plenáris ülések számának meghatározása - ezt jobbikos képviselőtársamnak mondom -, valamint a tagok megbízólevelének kiadása a tanács elnökségének hatáskörébe van utalva. Tehát nem a kormány hívja össze. Mi a titkárságot biztosítjuk, bármikor összeülhet az NGTT.
Befejezésül pedig, egy kicsit Gúr Nándor gondolataira, aki, még egyszer mondom, jócskán összekeverte az általános és a részletes vitát, de nem baj. De amikor a társadalmi békét hangoztatják, akkor nekem tényleg mindig az jut eszembe, amit önök állandóan mondanak, hogy békeharc, meg hogy ebben a világban éltek. Ma van, május 9-én a nagy győzelem napja, amit Oroszországban még most is megünnepelnek. (Dr. Józsa István: Európa-nap!) Az az ő történelmük része. Ezek szerint az önök történelmi része is ez a társadalmi béke, meg a békeharc.
Ezt önök úgy művelték még a kormányzásuk alatt, hogy a foglalkoztatási ráta 54,6 százalék volt - hát siralmas! Így akarják védeni az embereket, hogy munkát meg lehetőséget nem adnak nekik? Ebben a hat év kormányzati ciklusban elértük azt, hogy ez a szám 64,7 százalékra emelkedett. (Gúr Nándor közbeszólása. - Dr. Józsa István: Azóta szegényebbek az emberek…) Önök úgy védték a társadalmi békét az elmúlt időszakban, hogy körülbelül 3,5 millió ember volt a munkavállaló. Most megközelítjük a 4 millió 200 ezret. (Gúr Nándor: Persze! Közfoglalkoztatás…)
Úgy védték a társadalmi békét, hogy a munkanélküliség közelítette a 9 százalékot, az ifjúsági meg a 20 százalékot. (Gúr Nándor: Külföldre…) Ennyire szerették az embereket, meg a fiatalokat. Hogy nehogy le kelljen menniük dolgozni, önök társadalmi békét védtek. Most 6 százalékos a munkanélküliség. (Gúr Nándor: Manipuláció…)
Tehát önök szavakban elképesztően jók. Egyébként, amit elmondott, az teljesen arra vall, azt mutatja, hogy azokkal a szakszervezetekkel, amelyeket egyébként néhány hónappal ezelőtt a köznevelési törvény vitája során vagy alatt önök beültettek ide a Parlament falai közé az önök páholyába, mutatja, hogy önöknek ez a világa.
De azért még egy kicsit hadd mutassam meg nekik azt, vagy önöknek hadd mondjam, hogy május 1-jén, amikor önök kint voltak a saját maguknak tartott ünnepségen, ott sem foglalkoztak önökkel sem a szakszervezetek, sem az emberek; senki nem törődött azzal a politikával, amit önök folytattak. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) Pontosan ezért, mert önök szóban mindent mondanak a társadalmi békéről, de amikor cselekedni kell, akkor meg csak tönkreteszik az országot. Tehát köszönjük szépen a javaslataikat.
Elnök Úr! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me