KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is, ha szabad, akkor a módosító javaslattal kapcsolatban szeretném kiemelni, hogy a Törvényalkotási bizottság módosítóját minden jelenlévő támogatta, tehát ott vita sem volt egyébként az előterjesztéshez benyújtott módosítással kapcsolatban.
És valóban, a Gazdasági bizottság irányából érkeztek szakmai javaslatok helyett azok a kodifikációs, jogtechnikai javaslatok, amik lényegében a benyújtott törvényjavaslatot a maga struktúrájában és gondolatában egyben hagyták. Ennyi szakmai jellegű kitekintés után egy kicsit hadd foglaljam össze én is önöknek, hogy miről is van szó, hiszen a digitalizáció, valóban, ahogy az általános vita során sokan elmondtuk, minden parlamenti párt, minden parlamenti szereplő részéről elmondtuk, a kormány részéről magam is elmondtam, hogy digitalizáció a jövő. A digitalizáció tekintetében szeretnénk az embereket, a családokat, a közigazgatást, illetve a vállalkozásokat olyan helyzetbe hozni, hogy a digitális versenyben Európában, de világviszonylatban is meg tudják állni a helyüket. Persze, az életben való boldoguláshoz nyilván más is kell, nem csak a digitális tudás. A digitális jólét önmagában egy fontos dolog, de nagyon sok minden más is kell még ahhoz.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném azt megerősíteni, egészen pontosan emlékeztetni arra - hiszen hála istennek, az elmúlt hetekben pozitív fogadtatást, pozitív visszhangot kapott -, hogy a kormány javaslatot nyújtott be arra, hogy csökkenjen az internet-előfizetés áfája. Azt gondoljuk, ez egy fontos dolog. Elmondtam magam is, most megerősíteném, hogy 2018 végére szeretnénk, ez egy ambiciózus cél, valóban minden háztartás számára megteremteni a lehetőséget, hogy ha szeretnék és akarnak a háztartások, akkor tudnak csatlakozni a szupergyors internethez, a széles sávú internethez.
Amit a képviselő úr elmondott az előbb, a Központi Statisztikai Hivatal adatai, illetve az idevonatkozó adatok valóban helyesek, tényszerűek, tehát a magyar háztartásoknak ekkora része rendelkezik a széles sávú internethez való hozzáféréssel, és valóban, ezért tűztük ki ezt az ambiciózus célkitűzést. Az idejét tekintve ambiciózus, hiszen ha 2018 végére sikerül teljesíteni ezt a vállalást, ez azt jelenti, hogy nagyon-nagyon sok európai ország elé tudunk kerülni. A piaci szereplőkkel közösen azt gondolom, hogy a magyar kormánynak, a Magyar Országgyűlésnek ez egy nagyon fontos döntése, lehetősége lehet.
Ha megengedik nekem, pontosan a szupergyors internettel, tehát a széles sávval kapcsolatban szeretném, hogy egy kicsit lássák - gondolom, azok ülnek itt a vitán, akik a téma iránt érdeklődnek, illetve alkotó szereplői ennek. Az első szakasz volt tulajdonképpen a szükségletfelmérés, előkészítés, a forrásbiztosítás. Ezt a részt a közép-magyarországi régió számára történő kiegészítő forrásbiztosítással az országban teljessé tettük. Ezt nevezhettük az első szakasznak. Most állunk a döntési helyzetben, tehát az első döntéseket kell meghozni, hogy Magyarország 139 járásában megkezdődhessen a széles sávú internet kiépítése.
És a harmadik szakasz pedig maga a megvalósítás lehet majd. A megvalósításnak egy nagyon fontos dolgáról szerintem eddig keveset beszéltünk, de nagyon fontos lesz az elkövetkezendő esztendőkben, egy-két évben, hogy az önkormányzatok, persze a hatóságokkal karöltve, milyen módon tudják azt segíteni, hogy minden magyar településre odaérjen, megvalósuljon az a kormányzati szándék, amelyet célként tűztünk ki.
(19.10)
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a kormány nevében a vita során elhangzott észrevételeket, hozzászólásokat. Azt remélem, hogy az Országgyűlés holnap nagy arányban támogatni fogja támogató szavazatával a benyújtott törvényjavaslatot. Köszönöm a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me