DR. HÖRCSIK RICHÁRD

Full text search

DR. HÖRCSIK RICHÁRD
DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-KDNP-frakciószövetség támogatja a tárgysorozatba vételt, mégis bizottságunk, az Európai ügyek bizottsága megtárgyalta ezt a javaslatot, és nagyobb részben tartózkodtunk. Mi volt az oka a tartózkodásunknak még a bizottsági ülésen? Először is, hogy ez az indítvány több elemből áll, tehát a tárgy nemcsak a TTIP, hanem a CETA is, az EU-nak Kanadával kötött szabadkereskedelmi egyezménye, amely ugyanakkor egy lezárt és kitárgyalt nemzetközi szerződés, azaz itt már a tagállami parlamentek a folyamatot nem tudják érdemben alakítani.
Szintén az indítványhoz tartozik a szolgáltatáskereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások ügye, ahol egy teljesen új szempontrendszer jelent meg a Kereskedelmi Világszervezet, a WTO vonatkozó szabályrendeletével összhangban. Mégis azonban úgy gondoltuk, hogy a javaslatnak van olyan része, amelyik különösen idetartoznak a parlament plenáris ülésére, ez pedig a nemzeti parlamentek fokozottabb szerepvállalása. Egészen pontosan arra gondolok, hogy olyan fajsúlyos kérdések, ahogy képviselőtársam említette, mint az EU-USA közötti szabadkereskedelmi egyezmény, nem léphet hatályba az Európai Unió tagállamainak nemzeti parlamenti ratifikációja nélkül. Ebben egyetértünk, hogy nem elég az Európai Parlament döntése, hanem igenis a tagállamok kell hogy éljenek a ratifikáció eszközével.
Úgy hiszem, hogy ennek helye van, különösen most a migrációs ügyek rendezésében is, hogy a nemzeti parlamenteknek legyen beleszólásuk, ezért összességében mégis támogatjuk a napirendre vételt, és ismétlem, hogy a határozati javaslatban három eltérő tárgyú és tárgyalási szakaszban lévő kérdést kíván hasonlóan kezelni, ami jelen formájában módosításra szorul, tehát remélem, hogy a vitában lesz alkalma az előterjesztőnek, hogy ezt kiigazítsa. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me