ELNÖK

Full text search

ELNÖK
ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérdezem az előterjesztőt, kíván-e válaszolni az elhangzottakra. (Jelzésre:) Schiffer András képviselő úr!
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr, és köszönöm szépen a támogató hozzászólásokat. Pár dologra szeretnék csak reagálni.
Egyrészt valóban különböző fázisban lévő nemzetközi egyezményekről van szó, viszont mind a három vonatkozásában rögzíteni kell tárgyalási elveket, és rögzíteni kell mind a három egyezmény vonatkozásában, hogy nem lehet a nemzetállami parlamenteket megkerülni.
(17.40)
Miért? A CETA, a kanadai egyezmény egy kiskapu ahhoz, hogy utána szépen be tudnak gyalogolni az amerikai élelmiszer-terrorista világcégek is, hogy megsemmisítsék Magyarország GMO-mentességét. Éppen ezért aktuális most ez a határozati javaslat, mert a kanadai egyezmény vonatkozásában már most arra készülnek, hogy megkerüljék a nemzetállami parlamenteket.
A szolgáltatáskereskedelmi egyezmény, a TISA, pedig nem egyébről szól, mint hogy az egyes országok az oktatási, egészségügyi, egyáltalán a közszolgáltatási piacaikat ajánlják fel különböző világcégeknek. Erre nagyon határozottan nemet kell mondani, és meg kell mondani, hogy a magyar oktatásügy, a magyar egészségügy, a magyar közszolgáltatások szabályozásába nem engedünk bele különböző globális nagyvállalatokat. A Greenpeace által nyilvánosságra hozott iratokból ugyanis az is kiderül, hogy az amerikai egyezmény tárgyalása kapcsán ezek a nagy cégek olyan jogokat követelnek, hogy ha legközelebb a magyar parlament egészségügyi, oktatási kérdéseket, vagy mondjuk, a rezsicsökkentésről tárgyal, akkor már a döntéselőkészítésbe ezeket a nagyvállalatokat vonjuk be. Erre világosan és határozottan nemet kell mondani.
El a kezekkel az európai demokratikus intézményektől! Világossá kell tenni, hogy keresztbe fog feküdni Magyarország minden újgyarmatosítási kísérletnek. Erről szól ez a határozati javaslat, és nem utolsósorban arról, hogy ezek az egyezmények pont a periféria, a félperiféria, Kelet-Európa országai számára csak hátránnyal járnak. Európában egyedül a német autóipari cégek fognak ebből hasznot húzni, Magyarországból pedig nem csinálhatunk egy összeszerelő üzemet. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me