DR. VAS IMRE

Full text search

DR. VAS IMRE
DR. VAS IMRE (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A miniszterelnök 2016. február 24-én jelentette be, hogy a kormány népszavazást kezdeményez az Európai Unió által Magyarországra kényszeríteni kívánt kötelező betelepítési kvóta ügyében, amely kérdést a benyújtást követő ötödik nap a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette. A testületben az MSZP és az LMP delegáltja ellenszavazattal élt, ezzel is jelezve pártjuk migránskérdésben elfoglalt álláspontját. A hitelesített kérdést, amely a Nemzeti Választási Bizottság határozata alapján nem ütközik tiltott tárgykörbe, valamint megfelel a választópolgári és a jogalkotói egyértelműség követelményének, a PM és a Magyar Liberális Párt is megtámadta, a Kúria felülvizsgálatát kérték.
2016. május 3-án a Kúria elutasította az NVB hitelesítő határozata elleni jogorvoslati kérelmeket, és megállapította, hogy a kérdés megfelel az Alaptörvény és a népszavazásról szóló törvény rendelkezéseinek. A jogorvoslati kérelem elbírálásakor a bíróság három kérdést vizsgált. Egyrészt azt, hogy a kérdés nemzetközi szerződésbe ütközik-e, és ezért tiltott tárgykört érint-e, azt, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozik-e a kérdés, illetve hogy egyértelmű-e a feltett kérdés. Az első esetben egyértelműen nemleges, míg a hatáskör és az egyértelműség kérdésében pozitív választ adott a Kúria, így most már nagy bizonyossággal kimondható, hogy a népszavazás megtartható.
A Magyar Liberális Párt a Kúria határozatának napján közleményben tudatta, hogy a bíróság döntését nem fogadják el, és megtámadják azt az Alkotmánybíróságon. A baloldali szövetség tagja, a valós társadalmi támogatottság nélküli párt lépésével ismét egyértelművé tette, hogy továbbra is kitart a Gyurcsány-kormány eredeti elképzelése mellett, és a demográfiai problémák megoldását továbbra is az idegenek betelepítésében látja, amely vízióról írásbeli bizonyítékok is előkerültek a közelmúltban. A történések sokadszor is bizonyítják, hogy a baloldal akkor képes valódi összefogásra, ha a magyar nemzet érdeke ellen kell együttesen fellépniük.
Mindezek alapján tisztelettel kérdezem államtitkár urat, hogy kinek az érdekében áll a kormány által kezdeményezett népszavazás akadályozása, kinek az érdeke a kötelező betelepítési kvóta Magyarországra kényszerítése. Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me