NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Tisztelt Országgyűlés! Megkongatom a vészharangot: a honvédség önkéntes tartalékos rendszere válságban van, több ezer fő hiányzik az állományból. Sőt, a 45 év alatti önkéntes műveleti tartalékosok száma 515 fő, ez derült ki a miniszter úrhoz Kulcsár Gergely szakpolitikus képviselőtársammal intézett írásbeli kérdésre adott válaszból. Egy ilyen beismerő vallomás után indítványoztuk az önkéntes honvédségi alapkiképzés bevezetését, az önkéntes tartalékos rendszer bővítését egy ilyen válsághelyzetben. Ezt arra hivatkozva utasították el, legalábbis államtitkár úr, amikor itt egy azonnali kérdésben a miniszter úr álláspontját szerettem volna megtudni, azt mondta, hogy majd nekik lesznek saját javaslataik. Na, hát ez a saját javaslatuk, hogy még tovább szűkítik az önkéntes tartalékos rendszert? Hiszen e javaslat szerint megszűnik az önkéntes tartalékos szolgálati viszony akkor is, ha az önkéntes tartalékos katona nem felel meg a nemzetbiztonsági ellenőrzésnek.
(18.50)
Mi ezt azért tartjuk szükségesnek be nem emelni a törvényjavaslatba, mert sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzésnek való nem megfeleléssel gyakorlatilag politikai alapon, indoklás nélkül ki lehet rekeszteni olyan tettre kész hazafiakat az önkéntes tartalékos katonai szolgálatból, akik a kormánynak nem tetsző szervezetnek a tagjai, vagy korábban a hatalomnak nem tetsző politikai aktivitást fejtettek ki.
Bizony, a legutóbbi fogadóórámon is megkeresett egy hivatásos katonatiszt, pontosabban, egy volt hivatásos katonatiszt, aki nem gyakorolhatja a pályafutását, mert végigkövették a tevékenységét, hogy mikor jelent meg Pongrátz Gergely temetésén a Corvin közben, és még sorolhatnánk azokat az eseteket, amelyeket megfigyelendőnek tartott a korábbi, és úgy tűnik, hogy a mostani kormányzat is. Számos ilyen panasz jut el hozzánk, hogy tettre kész, elhivatott hazafiakat tulajdonképpen kirekeszt a körükből a honvédség.
Intéztünk is egy írásbeli kérdést a miniszter úrhoz. Ebben rákérdeztünk arra, hogy a volt Magyar Gárda vagy egyéb hazafias szervezetek tagjai számíthatnak-e arra, hogy a KBH politikai alapon megbízhatatlannak nyilvánítja őket, így kontraszelektálva az állományt, kizárva a tettre kész fiatalokat, amint látjuk azt sajnos sok esetben. Erre a kérdésre nemes egyszerűséggel még csak formálisan sem válaszolt a miniszter úr. Persze, mi nem azok vagyunk, akik ezt csak úgy elfogadjuk. Úgyhogy benyújtottuk ismételten a kérdést, most már kifejezetten azzal a - tudom - miniszter úr számára legkellemetlenebb kérdéssel, hogy önmagában az a tény, hogy valaki a Magyar Gárda tagja volt, kizárja-e, hogy akár hivatásos katona legyen. Talán annyit miniszter úrral sikerült megértetni, hogy mi nem fogadjuk el, ha nem válaszol. Így legalább formálisan kaptunk választ. No de, hát milyen válasz az egy ilyen őszinte, nyílt kérdésre, hogy - idézem, egyetlenegy mondat -: „Tájékoztatom, hogy a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény V. fejezete rögzíti a szolgálati viszony létesítésének feltételeit”? Hát, köszönjük szépen, ezt tudjuk. Nem ezt kérdeztük, hanem azt, hogy ők hogyan értelmezik ezt. (Vargha Tamásnak:) Ne mosolyogjon, államtitkár úr!
Visszaélnek a joggal, és még csak nem is adnak választ, pedig adjanak a magyar embereknek, a honvédségi életpályát választóknak arra, hogy önmagában az a tény, hogy valaki, mondjuk, a Magyar Gárda tagja volt, kizárja-e, hogy hivatásos katona legyen. Legyenek olyan bátrak legalább a Honvédelmi Minisztériumban, hogy erre a kérdésre választ adnak! Akár adjon választ itt, most, államtitkár úr! Ez kizárja vagy nem? Mert természetesen, bármi is a válasz, ennek az ügynek lehet folytatása, hiszen nagyon sokan állítják, hogy nem tudnak mást elképzelni, miután persze indoklás nélkül teszik ki őket az állományból, hogy ez jelent nemzetbiztonsági kockázatot. Ezt láthattuk, mondjuk, Staudt Gábor képviselőtársam esetében, hogy a Magyar Gárda Egyesület alapításában való részvétel országgyűlési képviselővé válása után nemzetbiztonsági kockázatot jelentett az önök kormányzata szerint.
Azért, azt gondolom, ennek véget kellene vetni, és inkább nyitottságot kellene hogy mutassanak az önkéntes tartalékos rendszer kiszélesítését célzó határozati javaslatunk felé, amelyet eljuttattunk önöknek. Ígértek ötpárti egyeztetést, az sincs, ugyebár, és semmi előrelépés nincs. Pedig hiába írja elő az Alaptörvény, hogy minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére, ha az állam nem biztosítja az ehhez szükséges alapkiképzést még azoknak sem, akik ezt egyébként önkéntes elhatározásukból elsajátítanák. Ezért tartottuk szükségesnek kiszélesíteni, illetve az önkéntes honvédségi alapkiképzést bevezetni, azért, mert jelenleg háromévenként hat hónap kötelező szolgálatellátásra kell hogy számítson az, aki tartalékosnak jelentkezik. Kérdés, hogy tekinthetjük-e az évi két hónapnyi tényleges szolgálatteljesítést békeidőben is, bármilyen rendkívüli helyzettől függetlenül, tartalékos rendszernek. Mi ehhez képest egy olyan, valóban nyugvó állományt hoznánk létre, egy olyan tartalékosi állományt, amelynek behívását például minősített helyzethez lehetne kötni.
Azt gondolom, hogy a korábban megszüntetett sorkatonai szolgálat komoly csapás volt hazánk önvédelmi erejére, mivel feladatrendszerének ellátói nem kerültek teljes mértékben pótlásra. Erre mondta Kövér László, Kósa Lajos, hogy ők gondolkodnak a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetésén. Ők egyetértenek, támogatják. Szerencsére, ebben még kisebbségben maradtak, hiszen lenne egy sokkal racionálisabb, jobb megoldás: az önkéntes honvédségi alapkiképzés. Csak erre önök nem hajlandóak. Ehelyett van ez a rendszer, amely tulajdonképpen politikai alapon is kiszűri azokat, akik egyébként hazafias indíttatásból csatlakoznának.
Azt gondolom, ezek után nem kellene csodálkozni azon, nem meglepő, ha a fiatalok a Farkasok vagy a Betyársereg, vagy más hasonló szervezetbe lépnek be inkább, ha önök tulajdonképpen ellehetetlenítik azt, hogy tisztességes alapkiképzést kaphassanak ennek keretein belül. A saját tapasztalatom is az, hogy hiába jelentkeztem szeptemberben önkéntes tartalékosi rendszerbe, tulajdonképpen hónapokon keresztül válasz nélkül hagyják gyakran az embert. A mai napig nem lehet még tudni közel egy év vagy háromnegyed év elteltével, hogy mikor méltóztatnak végre egy kiképzést biztosítani. Ha szeptemberben jelentkezik valaki egy akármilyen bélyeggyűjtő körbe, megtisztelik egy válasszal, egy hírlevéllel, hogy valahogy a kapcsolatot tartsák. Ehhez képest önök még azt sem tudják megmondani, pedig most már lassan egy év eltelt, hogy mikor lesz honvédségi alapkiképzés. Talán évente egyszer méltóztatnak majd ilyet szervezni.
Ezért azt gondolom, hogy nyitottságot kellene mutatniuk a javaslataink elfogadására. Kulcsár Gergely képviselőtársam módosító javaslatának eddigi leszavazását elfogadhatatlannak tartjuk, ezért a frakciónk kikérte plenáris szavazásra azt, hogy politikai alapon ne lehessen nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánítani a magunkfajtákat. Éppen ezért szeretnénk, ha erről holnap a plenáris ülés szavazna, és bízunk benne, hogy miután megkondítottuk a vészharangot, és talán önök is szembesülnek azzal, hogy több ezer fő hiányzik az önkéntes tartalékos rendszerből, ezek után nem újabb kirekesztő törvénymódosításokat kellene hozni, hanem inkább az ösztönzőket kellene beépíteni a javaslatba, amit a Jobbik le is tett az asztalra.
Kérjük ezek megfontolását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me