DR. SIMON MIKLÓS

Full text search

DR. SIMON MIKLÓS
DR. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A migrációs válság nemcsak hatalmas humanitárius feladatot, hanem politikai, társadalmi és gazdasági kihívást is jelent egyszerre Európa és így Magyarország számára is. Fontos, hogy az elmúlt év sok tapasztalatot hozott a hazai menekültügyi eljárások rendszerében, amelyek egyértelműen rámutattak a pénzügyi visszaélési lehetőségekre is.
A jelenlegi törvényjavaslat elsődleges célja, hogy a Magyarországra érkezett bevándorlók ne kaphassanak nagyobb támogatást, több juttatást, mint egy magyar állampolgár. A szigorítás elsődleges iránya a menedékkérőket és a nemzetközi védelemben részesítetteket megillető szociális ellátások csökkentése, mely intézkedés révén elkerülendő, hogy a gazdasági bevándorlók kizárólag a jobb élet reményében Magyarországon terjesszenek elő menedékjogi kérelmet.
A javaslat egy másik pontja szerint a jövőben a menekültstátusszal rendelkezők a menekültügyi elismerést követő 2 hónap helyett csak 1 hónapig tartózkodhatnak a befogadóállomáson. Ahogy az európai híradásokból is látható, a nyugat-európai országok is sorra csökkentik a migránsoknak adható juttatások körét és összegét, mert jól megfigyelhető az a tendencia, hogy a bevándorlók azokban az országokban szeretnék benyújtani a menekültkérelmüket, ahol nagyobb anyagi járandóságra tehetnek szert. Ennek fényében egyértelmű, hogy gazdasági migrációról kell hogy beszéljünk. Hazánkra eddig is komoly terheket rótt a migrációs válság, több mint 85 milliárd forintra tehetők ezen kiadások, melynek nagy részét a magyar állam, így a magyar állampolgárok biztosították.
A javaslat további rendelkezései szerint a jövőben minden visszaadás esetén lehet alkalmazni a menekültügyi őrizet elrendelését, továbbá a menekültügyi hatóság háromévente felülvizsgálja a menekültkénti elismerés feltételeinek a fennállását, így a nemzetközi védelemre már nem szoruló személyek esetében a jogállás visszavonható lenne.
A törvényjavaslat szigorítaná a tartózkodási engedély belföldi kérelmezésének szabályrendszerét is, mert jelenleg nagyszámú harmadik országbéli állampolgár használja fel visszaélésszerűen a tartózkodási engedély belföldi kérelmezését és az ahhoz kapcsolódó méltányossági eljárást arra, hogy a kiutasító döntés elrendelését vagy a korábban elrendelt kiutasítás végrehajtását ilyen módon akadályozza és természetesen időben azt elodázza. A törvényjavaslat emellett az uniós jogharmonizációs kötelezettségeinkből fakadó jogszabály-módo-sítá-sokat is kezeli.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összegezve elmondható, hogy az idegenrendészeti jogszabályok módosítását a gyakorlati tapasztalatok indokolják. A Fidesz-frakció támogatja a jelenlegi törvényjavaslatot. Kérem, támogassák önök is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
(20.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me