CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy kormányunk kormányra lépésre óta legfőbb céljának tekinti azt, hogy a tisztességes munkát és a növekvő fizetések lehetőségét biztosítsuk az emberek számára. Jó lett volna, ha ezt az érzelmektől túlfűtött felszólalását elsősorban a szocialistákhoz intézi a tekintetben, hogy megnézzük azt, hogy honnét indultunk 2010-ben. (Dr. Szél Bernadett: De nem ők vannak hatalmon! - Derültség az MSZP és az LMP padsoraiban.) 2010-ben, bizonyára ön is tudja, ha olvasott akkor újságot vagy éppen a szakirodalmat nézte, vagy éppen az aktuális politikai és gazdasági helyzetet figyelem-be vette, hogy egy csődközeli állapotban levő országot vettünk át, ahonnét kellett nagyon komoly lépéseket tenni annak érdekében, hogy egyáltalán a gazdaság kilábaljon a gödörből, hogy egyáltalán a gazdaság elinduljon a fejlődés útján, és ha a gazdaság elindult a fejlődés útján, akkor lehetőségek szerint egy-egy lépést előre téve, az emberek is többet keressenek, többet tudjanak hazavinni munkájuk után.
Nézzük meg, hogy egyébként mit tettünk ennek érdekében, mert úgy látszik, önök ezzel nincsenek tisztában. Nézzük meg azt, hogy mi történt az elmúlt időszakban. Nézzük először a minimálbért! A kormány a szociális partnerekkel egyeztetve 2010-ről 2016-ra 73 500 forintról 111 ezer forintra emelte a minimálbért (Dr. Schiffer András: És az adóteher?), tehát 51 százalékkal emelte meg. És ha megnézzük azt, miután gondolom, frakcióvezető tisztában van azzal, mi az, hogy reálérték és nominálérték, ezért szeretném elmondani, hogy ez a minimálbér közel 20 százalékkal, valamivel több mint 19 százalékkal növekedett a minimálbér esetében. Az az adat, amit képviselő asszony elmondott, nem biztos, hogy abban a formájában igaz, ahogy ön elmondta (Dr. Szél Bernadett: De igaz, kiszámoltuk.), ugyanis az elmúlt időszakban vásárlóerő-paritáson is jelentős mértékben tudtunk javítani például a csehekkel szemben. Lehet, hogy jobb lenne, ha utánanézne ennek is.
De nézzünk egy másik adatot! A nettó minimálbér hogyan emelkedett azon családok esetében, ahol kisgyermekek vannak? A kétgyermekes, háromgyermekes családok esetében 24-60 százalékkal növekedett a nettó értéke, reálértéke a minimálbérnek. De ne csak a minimálbérről beszéljünk, beszéljünk általában a bérről! A KSH adatai szerint 2010-2015 között a reálbérek több mint 15 százalékkal, pontosan 15,4 százalékkal emelkedtek, ami nagyjából kétszerese a GDP-növekedésnek. Ez azt jelenti, hogy a kétgyermekes családok esetében például 20 százalékkal vagy valamivel több mint 20 százalékkal nőtt, a három- vagy többgyermekeseké pedig 42,6 százalékkal nőtt, tehát a reálbérek ennyivel növekedtek az elmúlt időszakban. (Dr. Schiffer András: Áfa?) És nézzük a legutolsó időszakot! A legutóbb közzétett februári béradatok a munkavállalók szempontjából ugyancsak nagyon kedvező számokat és adatokat mutatnak. Nemzetgazdasági szinten a bruttó átlagkeresetek az év első két hónapjában 5,9 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,5 százalékkal, a reálkeresetek pedig 6,9 százalékkal múlták felül az egy évvel ezelőtti szinteket. (Dr. Schiffer András: Nem erről beszéltek.)
Itt a bekiabálók áfát kértek számon és egyéb adókat kértek számon. Bizonyára, ha figyeltek volna, tudták volna, hogy csökkent a személyi jövedelemadó 2015-2016-ra 1 százalékkal, és jelentős mértékben csökkentettük jó néhány árucikk, főként élelmiszer tekintetében az áfát is. Tehát mindent - továbbra is hangsúlyozom - megtettünk annak érdekében, hogy a reálbérek többet érjenek, többet tudjanak vásárolni a hazavitt bérükből az emberek, mint előtte, nemcsak fizetésemelésekkel, hanem adócsökkentésekkel is megtettük ezeket. A gyarapodó reálkeresetek és a növekvő foglalkoztatás elősegíti a belföldi kereslet emelkedését, ami ugyancsak hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez, ami az elmúlt években ugyancsak folyamatos volt. Nézzük meg azt, hogy mi történt a versenyszférában és mi történt a közszférában! A közszférában folyamatosan megint csak a gazdaság lehetőségeihez képest emelkedtek a bérek lépésről lépésre. (Dr. Schiffer András: Kié?) El lehet ezt mondani a pedagógusok esetében, el lehet mondani a rendvédelmi dolgozók vagy éppen más egyenruhás szolgálatot teljesítők esetében, a szociális területen dolgozók tekintetében történtek már lépések, és életpályamodell kidolgozása van folyamatban a felsőoktatásban, és az egészségügyben is történtek olyan jellegű előrelépések, amelyek a béremelkedést és a reálbér-emelkedést szolgálják.
Úgyhogy arra kérem képviselő asszonyt, hogy figyelmesebben olvassa az adatokat, és ebben az esetben rájön és látja azt, hogy az elmúlt időszakban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a kormányzat és a parlament mennyit tett azért, hogy ne csak nominálisan növekedjenek a bérek, hanem reálértékben is. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me