DR. HOPPÁL PÉTER,

Full text search

DR. HOPPÁL PÉTER,
DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindannyiunk által megélt valóság és alapaxióma, hogy a műveltség megszerzésének legfontosabb terepe talán az olvasás. Így az olvasás népszerűsítése és a könyvekkel való találkozás felülírta azt a várakozást, ami arról vizionált az elmúlt évtizedekben, az infokommunikációs robbanás időszakában, hogy a Gutenberg-galaxis megroppan, és talán a nyomtatott könyv el is tűnik az európai műveltség terepéről. Nem így lett. Korunk rácáfolt erre a vízióra, és a könyvkiadás, úgy is mondhatnánk, egy új reneszánsz időszakát éli. Ebben a tekintetben hangsúlyoznom kell valóban, ahogy képviselő úr mondja, a korok is változnak, és ezért a kínálat is bővül, gyarapodik és színesedik. Így a keresztény kiadók által az olvasói körhöz eljuttatott könyvek mennyisége tematikai vonatkozásban is a rendszerváltás óta felfelé ível.
Örvendetes és kívánatos tendencia részesei lehetünk ebben, hiszen a mindenféle katartikus élményt nyújtó olvasmányanyag, amiket a Szent István Társulat felvállal évről évre új könyvek kiadásával, legyen az szépirodalmi, ismeretterjesztő vagy tudományos, de másféle kötetek közzététele is, nyilvánvalóan segíti a művészetekhez való közelebb jutás élményét, ezáltal nagy szolgálatot tesz a társadalom egészének.
Hiszen a művészetekkel való találkozás lehetősége egyúttal az életminőség javulását is eredményezheti. Amikor mindemellett egy olyan kulturális missziót is felvállal egy kiadó, itt a Szent István Társulatra gondolok, hogy valóban egy könyvheti kínálattal is gyarapítja az olvasókat, akkor ezt az értékrendet erősíti, magasabban pozicionálja. Köszönettel tartozunk tehát a Szent István Társulatnak azért, hogy évről évre ezt a rendezvényt megrendezi.
Az idei évben valóban május 9. és 14. között, a következő napokban a budapesti Ferenciek terén író-olvasó találkozókra is sor kerül és vagy ötven dedikációra is, úgyhogy a szerzők, a friss szerzők műveiket itt mutatják be a nagyközönség számára. Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy az olvasás, a könyv szeretete és ebben természetesen az ön által kiemelt keresztény tematikájú irodalom terjesztése a társadalom jobbítása szempontjából csak úgy érvényesülhet, ha a könyvhét kampányeseményei után is a kézben tartott könyv lehetősége az intézményrendszeren keresztül mindenki számára lehetővé válik.
Ezért sokat léptünk előre a polgári kormányzás elmúlt hat esztendejében, és örömmel mondhatjuk el, hogy a fiókkönyvtári rendszer gazdagításával, közel 600 fiókkönyvtárnak az elmúlt négy évben történt teljes körű felújításával új kulturális terek is létrejöttek Magyarországon. Sőt, immár könyvtárbuszok szolgálják Kelet-Magyarországon és a kistelepüléses Dél-Magyarországon azokat a megyéket, amelyekben a kicsi falvakba ezek a buszok viszik el a megyei könyvtárakból a napi olvasnivalót heti rendszerességgel az olvasók számára.
Az ön által érintett kérdésben felmerült az is, hogy valóban nemcsak az olvasás fontossága és szükségessége az, ami társadalmunkban égető vágy, hanem a keresztény tematikájú irodalom megerősítése a rendszerváltás utáni kelet-európai országoknak fontos feladata, mivel ebben hiátust szenvedtünk az 1990 előtti időszakban. Igen, korunk nagy kihívása a bevándorlási válság, amelyben egy nagy kulturális kérdés feszül előttünk, meg tudjuk-e őrizni azt az alapot, azt a fundamentumot, amire az ezeréves Magyarország épült, azt a keresztény fundamentumot, amire egyébként az egyesült Európa is épült. Ezt a kihívást kell hogy erősítse valóban mindazon kulturális törekvéseink összessége, amelyek Magyarországon elég markánsan fogalmazták meg azt, hogy a bevándorlással kapcsolatos magyar álláspont néha eltérően az európai állásponttól, de most már egyre gyakrabban egybeesve azzal, igenis a kultúránk gyökereinek megőrzése melletti kiállásként is azonosítható.
Ilyen értelemben is üdvözöljük tehát a mostani könyvhét rendezvényét. Köszönöm szépen, képviselő úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me