KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország Kormánya határozottan föllép a magyar emberek érdekében az illegális migránsok törvénysértő beáramlása ellen. Az elmúlt év őszén a hármas védelem kialakításával, amikor is a jogi, a fizikai és az élőerős védelmet létrehoztuk a déli határon, először a magyar-szerb, majd a magyar-horvát szakaszon, olyan eredményeket tudtunk elérni, hogy gyakorlatilag visszaszorítottuk az illegális migrációt. De akkor is azt mondtuk, mint ahogy most is azt mondjuk, hogy a veszély nem múlt el. Képviselő úr, a veszély nem múlt el, hiszen az Európai Unió nem tudta megszüntetni azokat a kiváltó okokat, amelyek az illegális migráció ilyen mértékű kifejlődéséhez, ehhez a történelmi léptékű népvándorláshoz vezettek. Éppen ezért a kormány úgy döntött, hogy fizikailag meg kell erősíteni a déli határt, s erre 9,3 milliárd forint átcsoportosításáról rendelkezett. Ez a fizikai megerősítés napjainkban is folyik.
De nem csak a fizikai megerősítést tartjuk fontosnak és szükségesnek a déli határ védelme érdekében. A kormány éppen az elmúlt héten nyújtotta be azt a törvényjavaslatot - amely tárgyalását a parlament május 17-én kezdi meg az általános vita lefolytatásával -, amelynek az a lényege, hogy a határ vonalától számított nyolc kilométeres körzeten belül feltartóztatott illegális migránst, ha nem követett el bűncselekményt, akkor a rendőrök visszakísérik a határra, és ha ilyen szándéka van, akkor a határon a tranzitzónában be tudja nyújtani a kérelmét. Ha nem ez a szándéka, akkor máshogy is dönthet, elhagyhatja az országot.
Tisztelt Képviselő Úr! Ami a körmendi helyzetet illeti: mindig elmondtuk, hogy köszönettel tartozunk Körmend városának, a képviselőtestületnek, a tisztségviselőknek, az ott élőknek az együttműködésért, azért, hogy megértik ezt a helyzetet. Rákényszerültünk arra, hogy a Rendészeti Szakközépiskola területén 300 fő befogadására alkalmas átmeneti tábort hozzunk létre; ezt szeretném kihangsúlyozni. Ahogy ön is tudja, az elmúlt év őszén is kénytelenek voltunk egy tábort létrehozni, de azt a migránsok gyakorlatilag nem vették igénybe. Amikor pedig az a helyzet alakult ki, amiről beszéltem, hogy le tudtuk fogni a déli határt és nem jöttek a migránsok, akkor ezt a tábort felszámoltuk, megszüntettük. Most is csak a lehető legszükségesebb időre kényszerültünk ennek a tábornak a létrehozására.
Tudjuk azt, hogy a körmendiek biztonságának a megőrzése érdekében többet kell tennünk, ezért a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság, a honvédség, a Készenléti Rendőrség egységei, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a körmendiek biztonságát szavatolják.
A város polgármestere megkereste Pintér Sándor belügyminiszter urat, hogy a közterületi kamerarendszer bővítése érdekében forrásokat biztosítson a kormány. Pénteken a sajtótájékoztatón bejelentettem, hogy erre a célra a körmendiek kérését teljesítve 24 millió forintot biztosítunk. Ez tartalmazza a kamerarendszer bővítését, a működtetés költségeit és az egyéb felmerülő költségeket. Tehát a táboron belül, a városon belül, a környéken mindent megteszünk annak érdekében, hogy arra az átmeneti időre, amíg kénytelenek vagyunk, rákényszerülünk a befogadóállomás fenntartására, a körmendiek biztonságát szolgáljuk és szavatoljuk.
Tisztelt Képviselő Úr! Ha önöknek valóban fontos a körmendiek, a megye más területein élők, a nyugat-magyarországiak vagy egyáltalán a Magyarország területén élők biztonsága, nyugalma, akkor arra kérem, hogy ne használják fel ezt a helyzetet politikai haszonszerzés céljára úgy, ahogy azt pénteken tették Körmenden, képviselő úr. Ha önöknek a nyugalom, a békesség, a biztonság az elsődleges, akkor kérem, hogy ezt a kérésemet fogadják meg, hiszen önök is látják, hogy a rendőrség megerősített jelenléttel van a városban, hogy a honvédség is ott van, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a körmendiek és a környéken élők biztonságát szavatolni tudjuk. Így lesz ez a jövőben is mindaddig, amíg ez a helyzet fennáll. S természetesen, ha a helyzet úgy alakul, hogy a migránsok elhelyezésére már nincs szükség a körmendi befogadóállomáson, akkor meg fogjuk szüntetni ezt a befogadóállomást. Most még nem tartunk itt. De még egyszer mondom, a kormánynak az a szándéka, hogy csak a lehető legszükségesebb ideig vegye igénybe ezt a befogadóállomást.
Ami pedig az elmúlt egy hét történéseit illeti: annak a cselekménynek a vizsgálata, amit önök megpróbáltak politikai haszonszerzésre kihasználni, jelenleg is folyik. Bízunk abban, hogy a rendőrség minden szempontot ki fog vizsgálni, és az igazság kiderül. Köszönöm szépen, és kérem a tisztelt képviselő urat, hogy a biztonság, a rend, a nyugalom érdekében önök is tartózkodjanak a politikai haszonszerzéstől. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me