TÓBIÁS JÓZSEF

Full text search

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A holnapi napon szavazni fogunk a kormány kérdéséről, és azt tudom önöknek mondani, tisztelt kormánypárti képviselők, hogy a magyar társadalom, a Magyar Szocialista Párt és civil szervezetek együttműködésével, rekordgyorsasággal összegyűjtötte a szükséges számú, több mint százezer aláírást ahhoz, hogy Magyarországon lehetővé váljon, hogy egy napon és egy lapon kerüljön, ugyanazon a napon kerüljön népszavazásra sor.
Tettük ezt azért, mert önök az elmúlt években nem akarják vagy nem akarták meghallani a nép hangját. Sok tüntetés, sok demonstráció, sok tiltakozás az önök logikája szerint csak a leszalámizás és a megosztás stratégiája volt. Soha nem mertek szembenézni azzal, hogyan is néz ki ma az a Magyarország, ami nem ebben az ülésteremben van, hanem a valóságban, ahol a létválságért küzdenek (sic!), ahol nemcsak az a kérdés, hogy ellopják-e a földet, nemcsak az a kérdés, hogy miközben maguknak milliókat osztogatnak fizetésként, addig mások létválságban vannak, hanem szeretnék, ha véleményt mondhatnának az önök kormányzásáról.
Miért is lenne racionális az egy napon és egy szavazólapon történő döntés? Mert észszerű és egyszerű. Észszerű, hiszen felesleges elkölteni három hónap leforgása alatt plusz 6 milliárd forintot, miközben pontosan tudjuk, hogy se szeri, se száma azon területeknek, amelyeknek szükségük lenne 6 milliárd forintra, nem a Matolcsy könyvkiadásra gondoltam, nem is a rokonok és nem is a haverok osztogatására.
(13.40)
Joga van a népnek véleményt mondani, és egyszerű, merthogy egy napon megszólítjuk a magyar állampolgárokat, és a legerősebb felhatalmazást kérve, hiszen ha önök néha elmondják, hogy jogállamiságban gondolkodnak, a jogállam alapvető tétele a népszavazás intézményének erősítése, a részvételi demokrácia erősítése. Ez önöknek is érdeke kellene legyen. Bár most elnézem a népszavazásitörvénymódosításukat, hogy újra pénzügyi kérdéssé teszik adminisztratív és jogi eszközökkel, olykor már fizikai eszközökkel lehetetlenné kívánják tenni, hogy a társadalom ellenzéke, amely a kormánnyal szemben áll, véleményt mondjon, azaz önbeismerő vallomás, hogy miért fél, miért retteg a Fidesz attól, hogy a három kérdés, a kormány saját kérdése, amelyet pánikszerűen rendelt meg saját magától, már csak úgy emlékeztetőül: időben az történt, hogy a Nemzeti Választási Bizottság úgymond elkaszálta a népszavazási kezdeményezést, majd a Kúria úgy döntött, hogy mégis ki lehet írni. Erre önök pánikszerűen egy kormányülés szünetében eldöntik, hogy önöknek is lesz egy kérdése. Rendben van. Miért is van ez a kérdés? Mert önök nem a menekültekről akarnak beszélni, hanem el akarják takarni azt a valóságot, amelyet önök okoztak. A Magyar Nemzeti Bank alapítványaiban Matolcsy György sajátjaként kezeli a köz pénzét, Polt Péter asszisztál ehhez. Ma az egészségügy, az oktatás, a szociális terület, de már az önkormányzatiság is válságban van, de önök nem erről akarnak beszélni. Önök a saját hatalmukat szeretnék bebetonozni, és eltakarni a gazdasági elitjüknek azokat a lopásait, azokat a törvényesített lopásait, amelyekről joggal kellene tudni a választóknak Magyarországon. (Kósa Lajos: Mi támogatunk! Tóbiást elnöknek!)
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Kósa Lajos Frakcióvezető Úr! Istenuccse, meg se próbálja! Meg se próbálja, mert nem önöknek választunk. Nem önöknek választunk! Az a mi dolgunk. Ön inkább olvasgassa a saját maguk által elfogadott törvényeket, hogy az, amit ön megnevez, hogy a kormánynak mihez van joga, de önök lenézik a társadalomnak azt a százezer tagját, aki viszont azt mondja, hogy miért ne írhatna ki az Országgyűlés ugyanazon kérdésben népszavazást, ha azáltal fél a kormány attól, hogy szembenézzen a valósággal.
Tisztelt Képviselőtársaim! Önök bárhogyan csűrhetik a szavakat, önök dönthetnek holnap úgy, hogy csak az önök kérdése szerepel azon a szavazólapon, szeretném önöknek mondani, hogy a munka, az aláírásgyűjtés nem áll meg. Igenis, lesz valódi népszavazás Magyarországon, amely nem a kormány kezdeményezése, hanem a fideszes kormányzás elmúlt hat évéről fog szólni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me