ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A somogyvári Kupavár-hegy romjai sokkal többet jelentenek a magyar emberek számára, mint egyszerű turistalátványosság - mondta a nemzeti emlékhely feltárásán évtizedekig dolgozó Bakay Kornél régészprofesszor. Koppány herceg egykori vára és Szent László király apátsága nemzeti jelkép, s a lovagkirály megtalált sírja okán valóságos magyar szent hely. Nemzeti mitológiánk egyik megmaradt szent helye, ahol valóságos történelmi emlékek közt bolyongva boronghatunk „nemzeti nagylétünk” emlékein. A történelmi hagyomány szerint az akkor még a Dráván túlra, egészen Zágrábig terjedő somogyi hercegséget öröklő Koppány vezérnek a mai Somogyvár területén vagy a közelében volt a vezéri szállása, és innen indultak lázadó csapatai Veszprém ostromára 997-ben.
A közeli Kupavár-hegyen végzett ásatások során egyértelműen bebizonyították, hogy az 1091-ben Szent László király által Franciaországból behívott bencés szerzetesek számára 1091 és 1095 között építtetett apátság a kor egyik legnagyobb és legelegánsabb létesítménye volt, amely tiszta lombardiai román stílusban építve hozzávetőleg két és fél hektáron terült el. Az apátság szerzeteseit a Saint Gilles-i apátság küldte Magyarországra. Az apátságban a középkor jelentős kultikus és kulturális központja alakult ki, és az 1220-as évektől már hiteleshelyi levéltárként is működött.
Somogyvár olyannyira fontos kulturális központ volt, hogy egyes szakértői vélekedés szerint az ott élő szerzetesek az apátság falai között vetették papírra a legkorábbi magyar nyelvű szövegemléket, a Halotti beszéd és könyörgést. A kolostort és a templomot hozzávetőlegesen a XVI. század első feléig használta a rend. A török veszély erősödésével, a mohácsi vereség után végvárrá kezdték átépíteni a templomot és a kolostorépületet. A főkapukat, ablakokat befalazták, a templomtornyokból bástyákat alakítottak ki. A nyugati homlokzat elé egy kisebb őrtorony épült. Az 1543-ban ideérkező török csapatok azonban megostromolták és kifosztották az apátságot. A szerzetesek később nem tértek vissza. A törökök erődítményül használták az épületeket, majd az egykor pompás kolostorépület és a hatalmas templom lassan az enyészeté lett.
Az apátság régészeti feltárását 1972-ben kezdték meg Bakay Kornél régészprofesszor vezetésével, aki az ásatás kedvéért elhagyta a fővárost, otthagyta a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetét. A budapesti karriert lecserélte a Somogy megyei múzeum igazgatói munkaköréért, noha nem sokkal később, 1977-ben Somogy mindenható kommunista vezetői évekre kitiltották a megyéből és leállították a régészeti feltárást. Ő volt az, akinek sikerült megtalálnia Szent László sírhelyét a somogyvári templom főhajójának közepén, és napvilágra hozta többek közt az előbb hercegi, később ispáni vár egyedülálló védműveit. Szent László király megölt nagyapja Koppány várának földjében kívánt nyugodni, s ez így volt 1095-ös temetésétől egészen 1192. évi szentté avatásáig, amikor testét Váradra vitték. Itt tártak fel kétezer kőfaragványt és 130 ezer különféle leletet, köztük az antropológiai kutatások szempontjából fontos mintegy ezer csontvázat, melyek - annak ellenére, hogy számos értékes maradványt nem mentett meg a magyar műemlékvédelem és régészet - még mindig híven őrzik az egész Kárpát-medence 1100 esztendős históriáját.
A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Központ ugyan néhány éve másfél milliárd forint pályázati pénzt nyert a nemzeti emlékhely rendbetételére, de a tavaly év végén átadott látogatóközpont a romterülettől több kilométerre került kialakításra, a nemzeti emlékhelyen feltárt eredeti maradványok állagmegóvására pedig nem jutott pénz. A nemzeti várprogram révén szükséges lenne a somogyvári újjáépítés is, hiszen több pártolandó példa nyomán - gondoljunk csak a diósgyőri vagy a füzéri várra - Somogy sem maradhat a térdig érő romok földje.
Nemzeti múltunk e szakrális helye itt is megérdemelné a rekonstruálást, mert az idő fogy, és beavatkozás nélkül a pusztulás megállíthatatlan. Persze, akik nacionalista legendák hamis mítoszteremtő rommezejének tartják a nemzeti emlékhelyet, azoknak mindez nem fáj. Mi viszont azt mondjuk, hogy a hely, ahol Koppány vezér és Szent István szelleme összeölelkezik, megérdemel annyit, mint amennyit némelyik NB II-es focicsapat stadionjára költenek. Ezért kérem tisztelt kormánypárti képviselőtársaimat, különösen a somogyiakat, hogy támogassák ez irányú költségvetési módosító elképzelésünket. A 2020-ig stadionokra szánt jó 200 milliárdból juthatna ilyen célokra is.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me