DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Valóban, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának tagjaként is különösen felelősséget érzek a saját generációmért, és azért, hogy a fiatalokat minél inkább bevonjuk a politikába, a közéletbe, másrészt pedig, hogy minél több fiatalt arra biztassunk és sarkalljunk, hogy itthon tervezze az életét, tervezett családjaikkal a Kárpát-medencét lakják be. Legfiatalabb képviselőként is szeretném segíteni ifjúsági tagozatunk „Hallasd a hangod!” akcióját azzal, hogy magam is részt veszek felszólalásokkal is abban, hogy azoknak a fiataloknak a hangját, akik vállalták azt, hogy a véleményüket eljuttatják nekünk, megjelenítsük itt az Országgyűlésben.
Oktatáspolitikusként feladatomnak érzem azt is, hogy számos intézményt meglátogassak, amelyek ezen a területen működnek. Iskolákba, felsőoktatási intézményekbe látogattam el az elmúlt időszakban, és az ott szerzett tapasztalataim is egybecsengenek például Laura kritikájával, aki a mindennapos testnevelésről mondta el a véleményét. Idézem Laurát: „A mindennapos testnevelésórák negatív hatása, hogy utána nincs elegendő idő a tisztálkodásra. Nagyon kellemetlen egy reggeli tesióra után az egész napot végigülni. Be kellene vezetni, hogy hosszabb legyen ilyenkor a szünet.” Valóban, a mindennapos testnevelés bevezetésére szükség volt, azonban az ehhez szükséges infrastrukturális feltételeket nem biztosította a kormány, pedig tudták a bevezetéskor is, hogy ez hiányzik, és körülbelül 50 milliárd forintot kellene erre fordítani. Ez azóta összességében sem valósult meg.
Enikő arról panaszkodik, hogy sokszor szakmaiatlan kísérleti tankönyvekből tanítják a diákokat, miközben a jól bevált, régóta jó hírben álló minőségi tankönyvkiadókat a kormány ellehetetleníti. Enikő egy másik dologra is felhívja a figyelmet a levelében, miszerint túl sok az elméleti tananyag, mindez a gyakorlati ismeretek háttérbe szorításával jár.
Ezt hangsúlyozza egyébként Nóra is, aki az általános és középiskolai oktatás célját abban jelölte meg, hogy öntudatos, céltudatos, tudásukban biztos, független embereket képezzenek. Ehhez képest a jelenlegi oktatási rendszer elveszi a fiatalok kreativitását.
A 11. osztályos Ramóna szintén egy olyan kérdéskört érint, amelyről az előbb is beszéltem, a kísérleti tankönyvek hibáira hívja fel a figyelmet, illetve arra, hogy túl sok a tananyag, túl nagy az elvárás a fiatalokkal szemben.
Detti határozott és jogos felvetése pedig így hangzik: „A pénzt nem a stadionok felújítására és építésére kellene költeni, hanem például az oktatásra és az egészségügyre.”
A Jobbik is egyetért Dettivel, hiszen a korrupció mellett az egészségügy és az oktatás az a két téma, amelyben a valódi nemzeti konzultációt elindítottuk. Ennek során szakmai szervezetekkel is felvesszük a kapcsolatot és konzultálunk, majd pedig a választópolgárokhoz is levélben fordulunk, hogy az ő válaszaikat is megkapjuk azokra az általunk feltett érdemi kérdésekre, amelyek ezeknek a területeknek a jövőjét hosszú távon is meghatározzák Magyarország életében.
Ádám arról írt nekünk, hogy vissza kellene állítani a szóbeli egyetemi felvételit a pontszámítás mellé; és azt is javasolja, hogy meg kellene szüntetni a hároméves BA- és kétéves MA-képzést, és visszaállítani az osztatlan képzést. Jogos a felvetés, hiszen a bolognai rendszer bevezetése Magyarországon elhamarkodottan valósult meg, azóta több szak esetében visszakozni kellett ebből. Sőt, voltak olyan szakok, amelyeken a bevezetés egyáltalán nem is valósult meg.
Gabriella a levelében arra világít rá, hogy túlzottan és észszerűtlenül centralizálták a KLIK-et. Azt írja, hogy: „A szükséges felszerelést biztosítani kellene a tanároknak, mert sokszor még a krétát is mi vesszük meg.”
Az oktatás mellett az egészségügy és a korrupció is az a téma, amelyekkel foglalkozunk a valódi nemzeti konzultáció keretében. Nemcsak oktatási témákban írtak a fiatalok, bár például Diána az elsősegélynyújtás meghonosítását szeretné az iskolákban, míg Árpád ugyanígy a KRESZ-ismeretek elterjesztését ilyen módon.
A korrupció témájában egy nagyon frappáns kérdést kaptunk. Egy abszolút jogos kérdéssel szeretném tehát zárni ezt a felszólalásomat, amely Norbitól érkezett, aki egy középiskolás diák: „Gyurcsány Ferenc miért nincs még börtönben?” Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me