FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Immáron tizedik alkalommal foglaljuk össze egy csokorba a diákok véleményét. Az elmúlt hetekben én is sorra járom a városokat, és személyesen is részt veszek a kampányban részben sajtótájékoztató keretében, részben pedig személyesen részt véve a szórólapozásban és ezáltal a fiatalokkal való találkozásban, és minden egyes alkalommal azt tapasztalom, hogy a fiatalok nagyon örülnek, hogy végre van egy párt, amelyik megkérdezi az ő véleményüket, végre van valaki, aki kíváncsi az ő véleményükre. Sajnos ez szokatlan volt az eddigi kormányokat illetően vagy bármelyik más pártot illetően, soha nem kérték ki ennek a generációnak a véleményét, ezért is nagyon pozitív a mi kampányunk, és nagyon nagy szeretettel fogadnak minket a fiatalok. Ezekből a visszajelzésekből, ezekből a begyűjtött visszajelzésekből szeretnék én is néhányat megosztani önökkel.
Anna hozzánk küldött levelében ezeket írta: sok panaszom van sajnos. Egerbe járok iskolába kilencedikesként. Sok a fölösleges tananyag, és rövid idő alatt akarják velünk megtaníttatni. Nekem nem 7 vagy 8 órán van, hanem akár 10 órám is van, tele nulladik órákkal. Tenken élek, ami Egertől 40 kilométerre helyezkedik el, és az utazási idő minimum egy órát vesz igénybe. Ami megnehezíti a tanulásom és a teljesítményem rontja, az az, hogy a hazaszeretetem miatt elég sok tanár orrol rám. Ha én nem vállalhatom fel a hazafiságomat, sok diáktársamnak miért engedett meg a liberális megjelenés vagy viselkedés, amit produkálnak? - teszi fel a kérdést Anna. Sajnos tapasztaljuk, és nem az egyetlen panasz, amely arról szól, hogy igenis megkülönböztetik azokat a fiatalokat, akik a nemzeti érzületüket, identitásukat megjelenítve saját magukon egy póló, egy karkötő, bármi más segítségével ezt felvállalják. Reméljük, hogy ennek mihamarabb vége lesz.
Egy következő észrevétel, Imre röviden fogalmazta meg: a magyar oktatási rendszer legnagyobb hibája, hogy nem a tanárok és nem a diákok érdekeit nézi. Nem véletlen egyébként, hogy a tanárok között is nagyon komoly felháborodások vannak, tüntetések az elmúlt időszakban. Érezhetjük, hogy ők sem elégedettek a jelenlegi rendszerrel.
Sokat beszéltünk már a tankönyvekről, ezzel kapcsolatban is érkezett újabb kritika. Tünde az alábbi levelét fogalmazta meg nekünk: azt hiányolom az oktatással kapcsolatosan, hogy a tankönyvek többségében túl specifikusan és bonyolultan van leírva a tananyag, így például a középiskolások esetében akár érthetetlenné válik egy adott téma vagy akár az egésze is.
Egyetértünk Kati következő gondolataival, aki az alábbi sorokat írta, idézem: azt a nemzetietlen gondolkodásmódot látom a történelem- és irodalomórákon, illetve a leadott tananyag tapasztalatai alapján, amit nem lehet elfogadni egy állítólag nemzeti Magyarországon. Szélsőjobboldalinak bélyegzett írók, költők, történelmi személyiségek elhallgatása vagy szerepük eltorzítása szerintem nem visz helyes irányba - fogalmazta meg Kati. Nagyon testhezálló számomra ez a panasz, mert én voltam az, aki néhány évvel ezelőtt egy napirend utáni sorozatot szenteltem az elfeledett, méltatlanul elfeledett íróknak, költőknek, ugyanis azt sérelmezzük a mai napig, hogy a NAT-ba nem kerültek bele olyan írók, akik munkásságuk, életvitelük alapján ezt megérdemelnék, és fontosnak tartanánk, hogy a diákok előtt is megjelenjenek az ő könyveik, verseik, az ő munkásságuk. Bízunk benne, hogy ez változni.
Milán véleményét az alábbiak szerint fogalmazta meg: a jelenlegi oktatási rendszerrel a legnagyobb probléma, hogy a gyakorlati ismeretek elsajátítása hiányzik a kötelező tantervből, amelyek a mindennapi életben, munkában nagyon hasznosak volnának.
Roland kicsit hosszabb felvetése, bízom benne, hogy ez még bele fog férni: esti tagozaton járok iskolába. Ez egy kétéves délutáni iskola, mert munka mellett csak ezt tudtam bevállalni. Érettségire nagyon sok az anyag, amit két év alatt lehetetlen megtanulni. A tanáraink nagyon rendesek, próbálják csak a legfontosabb dolgokat tanítani. Valamit kezdeni kellene a tananyag mennyiségével, mert rengeteg olyan dolog van, amit soha az életben nem fogunk hasznosítani, ami meg fontos lenne, arra pedig nem jut idő. A munkába állással kapcsolatban csak annyit tudnék mondani, hogy nemrég végeztem el egy szociális gondozó és ápoló tanfolyamot, ami nagyon jó dolog lenne, ha fel tudnának venni. Mondjuk, nagy szükség lenne a férfi gondozóra, de nincs keretük, hogy alkalmazni tudjanak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye amúgy is elmaradt ezen a téren. Most muszáj voltam közmunkát elvállalni kemény 50 ezer forintért. Mivel megvan a szakmám, ugyanúgy, mint rendes gondozó, fürdetek, pelenkázok, injekciózok. Nagyon leterhelt ez a szakma. Mi házi gondozást végzünk, nagyon sok emberhez kijárunk, és nagyon kevesen vagyunk. Most a közmunkásokból próbálnak beválogatni, akik ezt a feladatot nem vállalják, mert nagy a felelősség. Idős emberekkel kell foglalkozni, ami nagyon nem egyszerű feladat. Egy 24 éve dolgozó kollégám elmondta, hogy 100 ezer forintot alig keres meg. Hol itt a megbecsülés a kormány részéről? Szívesen elvinném a fideszes képviselőket csak egy napra dolgozni, hogy megtudják, miért dolgozik a kisember egy nap alatt.
Ennyi fért bele a mai felszólalásba. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me