SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Leadott interpellációs kérdésemben négy problémás területre mutattam rá. Egyik volt egy-két esetben a pancsolt kínai méznek a magyarországi polcokon való jelenléte. Másik ilyen problémás pont volt az, hogy a sertéságazatban történt átalakítások, az áfacsökkentés hatására egyre több helyről nagyon rossz, alacsony felvásárlási árak jönnek vagy kapunk információt, 240, 250, 260 forintos élősúlyban való eladásról, ami a termelőknek nagyon-nagyon kedvezőt-len hatásokat teremt. És itt van, a múlt héten jöttek fel a Nyírségből almatermelők, akik arra mutattak rá, hogy olyan mennyiségben jött be lengyel alma az elmúlt időszakban Magyarországra, hogy gyakorlatilag a magyar alma eladhatatlanná vált, és a tárolási kapacitások most már nagyjából végesek, és nem nagyon tudnak vele mit kezdeni. Nemcsak az a gond, hogy bejön a sok lengyel alma, hanem az, hogy nagyon sok esetben hamisítják is, tehát sok esetben fordul elő, hogy lengyel almát magyar almaként értékesítenek. A negyedik pont - amivel áprilisban kétszer is kivonultak az utcára mind Budapesten, mind pedig Budapesten kívül Budaörsön - a tejtermelők kérdése, hiszen gyakorlatilag az önköltségi, előállítási 100-110 forintos árhoz képest 40-50 forintos veszteséggel, 70 forint körül veszik át tőlük a tejet, amit néhány tíz forintos kompenzációval a kormány igazából nem tud ellensúlyozni.
Ezek a helyzetek nagyon-nagyon kívánnák azt, hogy megfelelő mezőgazdasági érdekképviselet lássa el ezen termelők érdekeinek a képviseletét, de sajnos Magyarországon ez nem történik meg, hiszen sem a Magosz nem áll ki a magyar gazdákért, sem az agrárkamara nem áll ki ezekért, és ebből adódódan nincs senki, aki most a Kossuth térre jöjjön és felhívja a figyelmet ezekre a problémákra.
(15.20)
Arra lennék kíváncsi, hogy a kormánynak van-e bármiféle terve azzal kapcsolatban, hogy akár az áfa-visszaigényléssel kapcsolatos visszaéléseket, akár az illegális importtal kapcsolatos visszaéléseket, akár az élelmiszer-hamisításokat hogyan állítsa le. A magam részéről én tisztelettel vagyok a Nébih munkája iránt, de szemlátomást nincs elég kapacitása ahhoz, hogy minden szakterületen helytálljon és ellenőrizni tudjon. A NAV esetében ugyanezt látjuk, hogy gyakorlatilag az áfacsalások folyamatosak, és ez mind a magyar élelmiszer-biztonságra jelent negatív hatást.
Az a kérdésem, államtitkár úr, hogy mit tudnak tenni ennek a megakadályozása érdekében. Mit kívánnak tenni akár a magyar méz, akár a sertéstenyésztők, akár a magyar tejtermelők, akár az almatermelők érdekében? Hogyan éljék túl ezeket a válságos időszakokat? Erre várnám megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban. - Varju László tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me