DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Többször érintettük már ezt a kérdéskört itt a Házban, de azért engedje meg, hogy pár dolgot újra tisztázzak! Amikor ez a kormány hivatalba lépett, az volt a gyakorlat Magyarországon, hogy áttekinthetetlen tulajdonosi szerkezetű cégek nyertek tömegesen megbízásokat az állami közbeszerzéseken.
A kabinet egyik első teendője volt ezért, hogy változtasson ezen a gyakorlaton: ma már minden, közbeszerzésen induló cégnek fel kell fednie valós tulajdonosát, és ezt a szabályt mindenkinek be kell tartania. Csak az uniós közbeszerzések kapcsán 44 ezer cég átvizsgálására került sor, mindegyiknek nyilatkoznia kellett arról, hogy a kedvezményezettek mögött a tényleges tulajdonosok állnak-e. Bőven van még tennivaló, de azt nem mondhatja a képviselő úr, hogy a kormány semmit sem tett a világos viszonyok megteremtése érdekében. Azt szeretnénk elérni, hogy a jövőben egyetlen olyan cég se legyen az állami közbeszerzések terén, amelynek nem átlátható a tulajdonosi háttere, ezért ha felmerül a gyanú, hogy nem kellően átlátható vállalatok is indulnak közbeszerzéseken, akkor ezeket az eseteket egytől egyig, miképp eddig is, meg kell vizsgálni.
Szeretném most is hangsúlyozni, hogy a hatályos közbeszerzési törvény az egyik legszigorúbb Európában, szigorúbb, mint bármely korábbi hazai szabályozás, mert szélesebb körre terjed ki, mint korábban bármikor.
Tisztelt Képviselő Úr! Az átláthatóság ügyében van még egy súlyos kérdés, amiről itt szeretnék szólni. A brit hatóságok gyanúja szerint a szocialista kormányzás alatt az Alstom vállalat mintegy 600 millió forint kenőpénzt mozgatott meg a 4-es metró beruházása kapcsán. Sok dolog még tisztázatlan, de azt azért már tudjuk, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnök cégének számláján mintegy 180 millió forint landolt, elvileg tanácsadásért. A summa tekintélyes része aztán születésnapi ajándékként a feleségéhez vándorolt, biztos jó buli volt, kár, hogy közpénzek is érintettek a dologban, a kormány ezért minden lehetséges eszközzel kivizsgálja ezt az ügyet. A nagy kérdés az, hogy hová vándorolt a 600 milliós összeg, és azt is meg kell vizsgálni, hogy kik hozták a döntéseket.
Azt nem tudom, őszintén szólva, hogy a Jobbikra számíthatunk-e ebben az ügyben, mert úgy tűnik, most már nemcsak belső elszámolási vitájuk van, hanem egyre erősebben rajzolódnak ki a Jobbik-MSZP-együttműködés kontúrjai. (Dúró Dóra: Nem igaz!) Lehet, hogy Gyurcsány Ferencnek van igaza, hiszen a két párt a hétvégén már közös sajtótájékoztatón parádézott. (Dr. Staudt Gábor: Medgyessyt miért tüntettétek ki?) Úgy látszik, hogy a pénzért és a hatalomért önök nemcsak vizslás képekre, nemcsak cukiságkampányra, hanem a szocialistákkal való együttműködésre is képesek. Azt elmondhatom mindenesetre, hogy a szocialistákkal nem lesz könnyű a közpénzeket védeni és az átláthatóságért küzdeni, de azért sok sikert hozzá! Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me