DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azért kértem szót, csak röviden szeretnék szólni, mert Balla képviselőtársam visszafogott volt abban, amit elmondott (Mirkóczki Ádám: Szerinted!) és ahogy elmondta az elmúlt percekben. (Gőgös Zoltán: Cseréltél pelenkát életedben, ember?)
Egyrészről a képviselő asszony hevesen kiabált be, hogy nem hallgatjuk meg azokat, akik ezeket a kéréseket (Gőgös Zoltán: Nem is értitek! Hány gyereket vittél iskolába?), javaslatokat megfogalmazzák. Mi meghívtuk őket eddig minden egyeztetésre, a köznevelési kerekasztalra is. Ha valaki nem jön el, nehezen tudjuk meghallgatni a szavát.
De nem ezért kértem szót, hanem azért, mert Balla képviselőtársam a köznevelési rendszer válságáról beszélt és itt az OECD-t idézte, újságírókat idézett, de nem idézte Hiller miniszter úr 2007. szeptemberi interjúját. Ebből már részleteket ma itt hallhattunk (Gőgös Zoltán: De te végigolvasd, ne mint a múltkor!), akkor Baló György azzal fogadta őt, hogy nagyon sok szakértő közoktatási válságot emleget Magyarországon. 2007-ben járunk. Itt egy polémia alakult ki, és Hiller István tagadta, hogy 30 milliárdot vontak ki a köznevelés rendszeréből vagy akkor közoktatásból, de 7,2 milliárdot éves szinten azért elismert, ami nyilvánvalóan az iskolák költségvetéséből hiányzott. Nyilván ezt éves szinten kell beszorozni, hogy hány éven keresztül történt mindez. (Dr. Hiller István: Nem!) Majd kifejti azt, amivel egyet tudunk érteni mi is, hogy az általános iskola legfontosabb feladata, hogy a gyerekek jól megtanuljanak írni, olvasni és tudjanak számolni, értsék az elolvasott szöveget, ez az alap, amire lehet építeni. És kérdezi a műsorvezető, hogy ez világos, de miért romlott ez az alap öt év alatt ön szerint. Erre azt az indoklást adja az akkori miniszter, hogy túlságosan sok helyi és országos döntés született, amelyek ellentmondásosak voltak egymással, amelyek megszüntették azt a légkört az iskolában, amit egy jó pedagógus egy tantervben, amikor úgy van húsz diákkal, meg tud teremteni, túlságosan nagy a bürokrácia (Gőgös Zoltán: De most 36 van!), és le kell venni minél többet a pedagógusok válláról ebből a teherből. Kérdezi a riporter, hogy ez beismerése-e a vereségnek. Mire azt mondja a miniszter úr, hogy ez több, mint beismerés, ez továbblépés.
Azt hiszem, ha ők a saját válságukat akkor így elismerték, nekünk ehhez nem is kellett volna semmit sem hozzátenni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból. - Dr. Hiller István: Ezzel nem sokat mondtál! - Gőgös Zoltán: Most 36 gyerek van az asszonynak az általános iskolában! Erre varrjál gombot!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me