DR. GYÜRE CSABA,

Full text search

DR. GYÜRE CSABA,
DR. GYÜRE CSABA, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Alapvetően két részre osztottuk ezt a törvényjavaslatot. A Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében nyilatkoztuk a bizottsági eljárásban, hogy akár meg is tudnánk szavazni ezt a jogszabályt abban az esetben, ha csak az első két paragrafusból állna, be is terjesztettünk olyanfajta módosító javaslatot a képviselőtársaimmal, amelyben mind a 3., mind a 4. § teljes elhagyását javasoltuk. Az első kettő szakmai rész, amely hatósági eljárással foglalkozik, tehát azt akár el is lehetne fogadni.
A 3. és 4. §-sal kapcsolatban, hogy mik is ezek, Bárándy képviselőtársam már említette: elsősorban a fizetések. Amikor itt 2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök úr kifejtette a véleményét arról, hogy milyen fizetések lesznek Magyarországon a Fidesz-KDNP kormányzása alatt, akkor megtapasztaltuk azt, hogy be lesznek határolva, nem lesznek kirívóan magas fizetések Magyarországon. Ehhez képest most azt látjuk, hogy ezt a véleményt a Fidesz-KDNP teljes mértékben sutba dobta, és kiugróan magas jövedelmeket határoz meg. Akkor nem is lenne ez baj, ha a társadalom más szegmensében is hasonló bérek lennének, és hasonló módon, arányban emelkednének a bérek, de éppen a kormány részéről hangzottak el azok az információk korábban, hogy azért nem lehet bizonyos társadalmi csoportoknál, rétegeknél, amelyek a közszférában vannak, bért emelni, mert akkor mit szólnának a tanárok, mit szólnának az ápolónők, és ezt is arányosítani kell egymáshoz. Azt is láthatjuk, hogy ezzel a törvénnyel gyakorlatilag az MNB elnöke egy hónapban egy ápolónőnek a három és fél évi fizetését fogja hazavinni, tehát havonta. Ez egy kirívóan durva összeg, amit itt látunk az MNB vezetőinél, tehát ezt semmiféleképpen nem tudjuk elfogadni.
A másik rész az átláthatóság kérdése, amivel gyakorlatilag az MNB egyes gazdasági társaságainak, alapítványainak a gazdálkodását teszik teljes mértékben átláthatatlanná. Azt látjuk, hogy a Fidesz-KDNP kormányzása alatt sajnos Magyarországon a korrupció nagyon megerősödött. Nem véletlen a korrupciós világranglistán betöltött helyünk is, az 50. helyre csúsztunk vissza, az Európai Unió utolsó államai között vagyunk, tehát ahol a legerősebb a korrupció, illetve az Orbán-kormány ideje alatt olyan mértékű volt a visszaesés a korrupciós világranglistán, amivel gyakorlatilag az egész világon dobogós helyen vagyunk. Pontosan azért van ez, pontosan azért alakult ki ez a helyzet Magyarországon, mert sajnos folyamatosan olyan törvényjavaslatok érkeznek ide, a tisztelt Ház elé, amelyek az átláthatóságot gyakorlatilag lehetetlenné teszik, és ez a jogszabály is olyan, amely gyakorlatilag az MNB gazdasági társaságainál, illetve az alapítványainál az átláthatóságot megszünteti.
Mindezért mi ezt semmiféleképpen nem tudjuk támogatni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me