DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy fontos kérdést tennék fel: kié a Magyar Nemzeti Bank pénze? Kié a pénz? Ez most közpénz, az embereké, az állampolgároké, a magyaroké, vagy pedig a Fideszé, Orbán Viktor miniszterelnöké vagy Matolcsy Györgyé ez a pénz? Erről szól ez a törvény, erről akarnak rendelkezni, hogy ebbe a parlamentnek, a magyar embereknek semmilyen hozzászólása, semmilyen ráláthatósága sincsen. Ez így egyáltalán nem elfogadható.
Mi lesz az MNB-vel? Állam az államban a Nemzeti Bank. Hiszen gyakorlatilag lesz egy költségvetése, amire senkinek nem lesz rálátása, hogy azt az alapítványba, a gazdasági társaságba, hova teszi; hogy mi történik ezzel; hogy történik-e bűncselekmény. Hiszen lehet hűtlen kezelésről beszélni, Staudt Gábor képviselőtársam beszélt a sajátjaként rendelkezésről, a sikkasztásról, hiszen ez is megvalósulhat ezekkel a közpénzekkel - és akkor hogyan ellenőrizzük?
Benne van a törvényben, hogy tíz évig le lehet ezt titkosítani. Tíz év alatt a sikkasztásnak valamennyi pontja elévül, minden minősített eset elévül, a hűtlen kezelésnek minden minősített esete is elévül minden esetben, tehát gyakorlatilag a büntetőjogi felelősségre vonás is elmaradhat ebben az esetben, nem beszélve a politikai felelősségről, a folyamatos átláthatóságról.
És hová jut Magyarország? Tehát folyamatosan olyan törvények kerülnek elénk, amelyek gyakorlatilag a korrupciónak a legmélyebb bugyraiba vetik be az országot; szinte nincs olyan hét már, hogy a Fidesz-KDNP ne terjesztene be egy olyan törvényjavaslatot, amely újra lejjebb taszítja majd Magyarországot a korrupciós világranglistán. Én nem tudom, hogy mely fekete-afrikai országnak a szintjét célozta meg a Fidesz-KDNP ezzel a céllal (Dr. Schiffer András: Zimbabwe!), hogy oda akarja elvinni az országot, arra a szintre, vagy pedig Európában szeretne maradni. Egyszerűen hihetetlen számunkra, hogy ez hogyan történik meg. A korrupció Magyarországon gyakorlatilag folyamatosan, egyre jobban burjánzik, az átláthatóság egyre inkább csökken.
Annak idején, tíz évvel ezelőtt beszéltünk üveg-zseb-programról. Már akkor is mondtuk azt, hogy az üvegzseb gyakorlatilag egy olyan üvegzseb, amit opálüvegből készítenek, hogy ne legyen átlátható. De a Fidesz-KDNP még erre az üvegzsebre is fekete fátylat borítana, hogy még csak az árnyak se látszódjanak át, semmilyen pénznek a sorsáról senki ne tudjon, még az országgyűlési képviselők sem, és így gyakorlatilag tökéletesen megteremtik azt a lehetőséget, hogy a közpénzeket teljes mértékben eltüntessék Magyarországon. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me