DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nyilvánvalóan abban nem értünk egyet, hogy eladjunk termőföldet a családi gazdaságok számára vagy nem, nyilvánvalóan ön képvisel egy álláspontot - én ezt tiszteletben tartom -, ön azt gondolja, az a helyes, ha ezt nem tesszük meg és nem adunk el állami termőföldet, mi pedig úgy gondoljuk, hogy ennek megvannak az agrárgazdasági, az agrárgazdaságon belül a versenyképességi, vagy akár a vidékmegtartó képessége szempontjából is fontos jelentősége annak, hogy egy alig 20 százalékát kitevő mennyiségnek, ami az összes szántóföldet illeti Magyarországon, ami még állami tulajdonban megmaradt és most értékesíthető… - mert van még másik része is, ami szántóföld, de azok vagyonkezelésben vannak, azokat nem értékesítjük.
Én azt gondolom, hogy az nagyon helyes, hogy ezt a területet felajánljuk a családi gazdaságoknak és azt mondjuk, hogy nyilvános árverésen, tehát hogy ne legyen vita, hogy mennyiért veszi meg, és a törvényi feltételek mellett, azaz nem pályázati eljárásban, hanem aki megfelel a törvénynek, és a legtöbb pénzt adja, az megveheti ezt a termőföldet. És azért már többször elmondtam, hogy ne legyen az sem vita tárgya, hogy ez nyilvánvalóan azoknak kedvez, akiknek van pénz a zsebében, ezért van hozzá egy kidolgozott hitelkonstrukció, ami 1,95 százalékos kamattal minden egyes vásárlónak 300 millió forintig biztosít hitelkeretet, én azt gondolom, hogy ilyen hitelkonstrukció nem sok van a piacon.
(9.10)
Nem akarom önt megbántani, de szerintem itt téves számok keringenek föl-alá a rendszerben, amit önök előszeretettel ismételgetnek. Most csak néhány példát mondok, amit ön is elmondott.
Azt mondja, hogy 1,4 és 5,8 hektár között voltak azok az árverési nyertesek, akik megvették ezeket a területeket és családi gazdaságok. De 3 hektár alatt nem is volt árverés. (Sallai R. Benedek közbeszól.) 3 hektár alatt nem is volt árverés, kedves képviselő úr; 3 hektár alatt egyedi eljárásban értékesített az állam termőföldet.
De akkor mondok mást önnek: 150 hektáros birtoktestből összesen az eladott 130 ezer hektárból 10 ezer hektár ment el. Akkor mi van a többivel? Ha a nagyoknak kedvez ez a program, akkor hogy létezik az, hogy nem a többi, nem a nagyobb rész az, ami nagy birtoktestekben kelt el? Hogy jön ki önnek az a matek, ha 150 hektáros birtoktestekben összesen 10 ezer hektárt adtunk el? Egyébként pedig a programban 130 ezer hektárt értékesítettünk, akkor ezt hogy rakja ön össze, hogy ez a nagyoknak kedvez? Egyszerűen nem jön ki számtanilag a dolog. (Gőgös Zoltán: A kocsmában nem értik, államtitkár úr, sehogy sem. Bonyolult!)
Ha egy vásárló átlagosan egy birtoktestet vásárolt, pontosabban fogalmazva, aki egy birtoktestet vásárolt, az árverési hirdetményekből - direkt nem keverem ide a 3 hektár alattit - több mint 2200 olyan vásárló van, aki egyetlenegy darab birtoktestet vásárol. Sem a birtokméretben, sem a darabszámban nem jön ki az, amit önök folyamatosan szajkóznak. Sehogy nem áll össze ez a szám.
Ha azt megnézem, hogy a vásárlók 38 százaléka - megint csak az árverési vásárlókról beszélek - fiatal gazda, 40 év alatti gazda (Egy hang az MSZP padsoraiból: Mészáros Mátyás! - Sallai R. Benedek: Mészáros Lőrinc gyermekei.), akkor azt gondolom, hogy az egy sikeres program. És ha összehasonlítjuk azzal, hogy egyébként milyen program volt, milyen programok voltak előtte, akkor azt láthatjuk, hogy a semmihez képest van most az, hogy egyáltalán tudnak vásárolni állami termőföldekből.
Tehát azt szeretném kérni öntől, hogy ne keverjük össze ezeket a számokat, mert legalább arra figyeljünk, hogy legalább kijöjjenek azok a halmazok, ha már nem is pontosan, de nagyjából kijöjjenek azok a halmazok, amiket ön szeretne elénk vetíteni. Egyébként megérthetetlen, hogy mi abban a politikai, agrárgazdasági vagy akár ellenzéki ráció, hogy ne biztosítsunk lehetőséget arra, hogy állami termőföldet vásároljanak a gazdák. (Gőgös Zoltán: Nem azok kapják.)
Ugyanígy tegnap is beszéltünk erről. Nem értem, hogy mi abban a politikai ráció, hogy ön felveti, hogy esetlegesen majd valamilyen formában földadót kellene ezekre kivetni. Nem értem, hogy hol lesz ettől jobb a nemzetnek, mitől lesz jobb az agrárgazdaságnak, vagy kinek lesz abból haszna, ha nem tudnak vásárolni vagy adott esetben földadót szeretne ön kivetni rá.
140 ezer hektárral folytatjuk ezt az értékesítési programot; most március 1-jével - ahogy ön is mondta - indulnak az árverések, március 31-éig tartanak ezek az árverések, és nagyon remélem, hogy nagyon sokan fognak tudni még vásárolni. Eddig 8 ezren vásároltak. Sajnálom, hogy ön ezt sem értékeli. 8 ezer vásárló tudott ebben a programban vásárolni, és nagyon remélem, hogy ha csak az árveréseket nézzük, abban is 10-15 ezer vásárló fölé fogunk tudni menni. (Gőgös Zoltán: 200 ezer termelő van! - Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A 3 hektár alatti birtoktesteknél pedig szintén hasonló, 5-6-8 ezer vásárlóig el fogunk tudni jutni.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Gőgös Zoltán: Majd eldönti a nép a népszavazáson. Népszavazás keretében visszavesszük! Visszavesszük hivatalosan. - Dr. Bitay Márton Örs: Visszaveszik! A jegyzőkönyvbe vegyük be!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me