SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint azt legtöbben tudják, a mai nap folyamán folytatódik a termőföld-privatizáció, amelynek az eddigi tapasztalataiból még arra sem volt nagyon lehetőség, hogy a kormány megfelelően leszűrje az eddigi eredmények hatásait, a társadalmi-gazdasági és az agráriumra gyakorolt vonatkozásait. A tegnapi nap folyamán meglepődve hallgattam államtitkár úrnak számos válaszát, hiszen gyakorlatilag anélkül, hogy hazudna, a csúsztatásokkal azt a látszatot kelteti (Dr. Bitay Márton Örs: Köszönöm szépen. Jólesik a bizalom.), hogy gyakorlatilag ez egy eredményes és jó program, és ez odajutott a célcsoporthoz, pedig erről szó nincs.
Mint azt államtitkár úr is tudja, gyakorlatilag az eddigi, csaknem 130 ezer hektárból, amit eladtak, 20-25 ezer hektár az, ami olyan célcsoporthoz jutott, akinek eredetileg kitűzték ezt a programot, a kis- és közepes gazdálkodókhoz. Nagyon egyszerű, hogy honnan lehet ezt tudni, ugyanis mint tudja, az eladások nyilvánossága alapján az összes vevő esetében meg lehet nézni azt, hogy korábban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal területalapú támogatási rendszeréből hogyan részesült. Azokról, akik 10 milliót meg nem haladó támogatást kaptak, azt lehet mondani, hogy körülbelül 120-130-140 hektár alatt gazdálkodtak a korábbi években is, tehát ez lehetett a valódi célcsoport, erről szól az NFA-törvény, és habár én nem értek vele egyet, az Alkotmánybíróság ennek a célcsoportnak szentesítette az értékesítést. Mint azzal ön is tökéletesen tisztában van, hiszen jogászemberként rendszeresen hangoztatja ez irányú ismereteit, az NFA-törvény 15. §-a konkrétan meghatározza, hogy milyen céllal, hogyan lehet értékesíteni ezeket az állami földeket. Erre van meg a kétharmados törvény felhatalmazása.
Egyértelmű tény, hogy a területek túlnyomó többsége nem ehhez a célcsoporthoz jutott, amit az NFA-törvény meghatároz, nem kis- és közepes gazdálkodókhoz. De ha ön szerint mégis, akkor arra kérem, hogy végre most mondjon ki egy számot hektárban vagy aranykoronában, hogy önök szerint kik a kicsi és közepes gazdálkodók, mert erre az elmúlt másfél évben nekem nem volt alkalmam, hogy az önök szájából halljak ilyet, hogy kit neveznek ennek. Mert nyilvánvalóan, ha önök szerint az 5 ezer hektáros gazdálkodók kicsik, akkor megértem a gondolkozásukat, és miután az NFA-törvény kvantitatív eszközökkel nem határozza ezt meg, ezért mégiscsak jó lenne tudni, hogy önök milyen jogszabályi felhatalmazással érzik úgy, hogy jogszerű ez az értékesítés. Ugyanis egyértelműnek tűnik, hogy amíg az Alkotmánybíróság azt mondta, hogy önöket meghatalmazza, felhatalmazza az NFA-törvény az értékesítés megvalósítására, ennek ellenére nem hatalmazta fel arra, hogy a törvényen túlterjeszkedve olyan célcsoportnak értékesítsék ezeket a földeket, akiket az nem határoz meg. Nem hatalmazza fel a törvény arra, hogy államtitkáraik rokonságának, miniszterek rokonságának, akár konkrétan nagygazdálkodóknak, akik soha korábban nem gazdálkodtak, milliárdosok gyermekeinek, akik most mindegyik 296 hektárt, 298 hektárt, tehát a szerzési maximumot egyszerre tudja megszerezni, hogy ilyeneknek adjanak el földet. Erre az NFA-törvény nem ad felhatalmazást, és ezzel ön is tisztában van.
Önnek igaza van, államtitkár úr, amikor azt állítja, hogy több ezer gazda jutott földhöz. Természetesen az eredmények erről tanúskodnak, ugyanis ha megnézi, hogy azok, akik az elmúlt években 10 millió alatt kaptak területalapú támogatást, tehát egy objektív értékelés szerint kis- és közepes gazdálkodónak számítanak, azok teszik ki a nyertesek többségét. Több ezer ilyen gazdálkodó van, igen ám, de a területeknek a legkisebb részét vitték el ők, hiszen ők 1,8 hektártól 5,4 hektárig vásároltak, átlagban 3,4 vagy 3,8 hektáros területnagysággal, és szó nincs arról, hogy ők kapták volna vagy ők fértek volna ehhez a földhöz. Nem, 20-30 ezer hektár az, amit ők vásároltak meg, az összes többi olyan célcsoportokhoz került, ami az NFA-törvényben nincs meghatározva, és önök ezt folytatják. Szerintem egészen addig, ameddig kiálltak itt és minden alkalommal elmondták, hogy kis- és közepes gazdálkodókat akarnak támogatni, addig talán védhető volt az önök szempontjából az álláspontjuk, de innentől védhetetlen maradt. Egyértelműen a tapasztalatok rámutatnak, hogy önök milliárdosoknak és politikusi hozzátartozóknak játsszák ki az állami földeket, és ez az, amit nem szabad folytatni.
Államtitkár úr, én tudom,hogy a tárcáján belül egy befolyásos ember, én arra kérem, anélkül, hogy válaszolna, menjen ki, telefonáljon, állítsa le az árveréseket, hívja fel a ma megkezdett tevékenységet és szüntesse meg ezt az őrületet, ami a közvagyon kijátszására irányuló rablótevékenységnek az elmúlt 25 éves folytatása és egyik legnagyobb csúcsa azáltal, hogy a vidékre hosszú távon leginkább hatást gyakorló tevékenységekkel nem tudunk majd mit kezdeni. Meggyőződésem, hogy lesz még Magyarországnak normális kormánya, és meggyőződésem az, hogy lesz olyan tisztességes kormány, aki ezeknek az értékesítéseknek a jogszerűségét felülvizsgálja, meg fogja állapítani azt, hogy itt az eladó érdekei, a magyar társadalom érdekei jelentősen sérültek.
Kérem, állítsák le a földárverés folytatását. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me