DR. SZŰCS LAJOS,

Full text search

DR. SZŰCS LAJOS,
DR. SZŰCS LAJOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan törvényjavaslatról beszélünk, amelyik egy olyan furcsa helyzetet teremthet itt a Házban, amit nem szoktunk meg. Gyakorlatilag arról szól ez a mostani javaslat, hogy egy olyan helyzetet érzékelt az államháztartásért felelős miniszter és a kormány, hogy néha több a bevétele szerencsére az állami költségvetésnek, mint azt a költségvetés tervezésekor tették, nem úgy, mint az előző időszakban, ahol folyamatos hiánnyal küszködő költségvetésekkel kellett dolgoznunk, és toldozgatni-foldozgatni kellett, ez egy örömteli dolog.
Ez a módosítás apró, de úgy gondolom, nagyon fontos, és úgy került a törvényhozás asztalára, hogy három ponton kerül módosításra benne az államháztartási törvény. A kormány nevében a Miniszterelnökség által benyújtott indítvány arra tesz javaslatot, hogy valamely kiemelt közfeladat ellátására vonatkozó döntést a kormány abban az esetben is meghozhasson, ha az ahhoz szükséges előirányzat időben csak később biztosítható.
Az elmúlt időszakban számos olyan eset történt, amikor a kormánynak gyorsan kellett cselekednie, és úgy kellett döntést hoznia, hogy ezen közfeladatokhoz a forrás biztosítása költségvetés-technikai szempontból a döntés időpontjában nem volt lehetséges. Ha visszagondolnak, például a migránsválsággal kapcsolatos döntések ilyenek voltak a tavalyi évben.
A módosítás új eleme az, hogy a kötelezettségvállalásra sor kerülhet a költségvetési fedezetet biztosító előirányzatok nélkül is, és a forrást a kormányhatározatban meghatározott időpontig, de legkésőbb a tényleges kifizetésig kell majd biztosítani.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy a részletes indoklásban is olvasható, a kormány az Országgyűlés költségvetési jogát és a Költségvetési Tanács ezzel összefüggő jogkörét kiüresítő intézkedésről nem dönthet, az államháztartásért felelős miniszter általi forrásbiztosítás pedig kizárólag a meglévő megtakarítások vagy pluszbevételek felhasználásával történhet, nem pedig a hiányt növelő intézkedésekkel. Vagyis arról van szó, hogy a havonta felhalmozódó költségvetési maradványt hogyan használhatja fel a kormány. Természetesen a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból történő előirányzat-átcsoportosítás esetében az államháztartásért felelős miniszter továbbra is kötve van annak az első félévre vonatkozó 40 százalékos mértékű felhasználási korlátjához. Éppen ezért a Fidesz képviselőcsoportja nevében kérem, támogassák ezt a törvénymódosító javaslatot. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(21.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me