GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Hargitai képviselőtársam azt mondja, hogy ez a rugalmasság ahhoz kell, hogy nyugodtan lehessen intézkedéseket foganatosítani. Nézzék, én úgy látom, hogy az emberekben nem alaptalanul vannak félelmek az önök ilyen típusú intézkedéseivel kapcsolatosan. Nem alaptalanul, hiszen közérdekű információkat vagy közérdekű információk eltagadását, az ahhoz való hozzáféréseket nehezítették meg az elmúlt időszakban, korlátozták ezeknek a hozzáférését. Közpénzek felhasználásával kapcsolatosan az átláthatóságot szinte megszüntették, itt a Nemzeti Bank 260 milliárd forintjával kapcsolatos szégyenletes törvényjavaslatával, „a közpénz elveszti közpénz jellegét” címszóval olyat tettek, amit még eddig senki nem tett ebben az országban az elmúlt 26 esztendő alatt.
Nem tudom, hogy mire ez a törvénykezési javaslat, ha van általános tartalék, van rendkívüli tartalék, van sok minden, ami szabad mozgásteret ad egy kormánynak. Nem tudom, hogy gondolják komolyan azt, hogy transzparencia van, átláthatóság van, hogyha átláthatatlanná teszik a folyamatokat, hogy Lázár vagy Orbán egy aláírásával bármire kötelezettséget vállalt, Varga meg majd gondoskodik arról, hogy ez a későbbiekben rendelkezésre álljon.
Tudják, annak idején, amikor egy költségvetési szervet vezettem, de nemcsak én, hanem bárki, aki ezt tette, akkor egy fedezet nélküli kötelezettségvállalás a Btk. kategóriájába ütközött, büntető törvénykönyvi kategóriába ütközött. Tehát most mindegy, hogy a költségvetésről beszélünk vagy egy költségvetési szervnek a saját költségvetéséről és pénzfelhasználásáról, úgy kötelezettséget vállalni, hogy a fedezet előtte nincs meg, és úgy, hogy azt nem a népképviselet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) hagyja jóvá - hát! Elnök úr, köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me