DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Már az előző vitában elhangzott, ahogy képviselőtársam is említette előttem szólva, hogy ténykérdés, hogy az ebtenyésztés területén lenne az államnak dolga, és igenis nagyon sok megoldandó probléma merült föl az elmúlt években is, és ténylegesen kérdés az, hogy amennyiben ezeket a problémákat, az egyre szaporodó panaszokat nem sikerült orvosolni egyáltalán állami felügyelettel, akkor ténylegesen anélkül hogyan fog működni. Kérdés, hogy a szervezetek egymás között mit tudnak megoldani, mennyire tudnak konszenzusra jutni, mennyire tudnak érdeket érvényesíteni.
Rendkívül érdekes az a diszkrimináció, amit tükröz ez a javaslat, hiszen nemcsak szervezetek között tesz különbséget, de maguk az ebek között is, hiszen egyértelműen a magyar fajtákat preferálja, ami körülbelül az ebtenyésztés területén nagyjából 3-5 százalékot tesz ki, és nagyjából 95-97 százalék pedig az összes többi fajtára vonatkozik. Tehát kérdés, hogy egyébként ezekkel a tenyésztőkkel mi lesz, és azokkal az ebekkel mi lesz, amelyeket érint egyébként ez a fajta lépés. Tehát semmiképpen nem tartjuk megoldásnak, hogy akkor, amikor egyébként az élet minden más területén azt látjuk, hogy a kormánynak már-már vesszőparipája az, hogy az államosítást elvégzi, de sajnos nem a szó pozitív értelmében látjuk ezt megvalósítani, addig erről a területről, egyszerűen megvonva a vállát, nem a panaszokat megoldva, a jelzőrendszert fejlesztve, az együttműködést fejlesztve próbál valamilyen megoldást kialakítani, hanem tényleg egyszerűen kivonul a területről.
Nagyon fontos az, hogy megfelelő garanciák mellett dolgozhassanak az ebtenyésztők, megfelelő garanciákat kapjanak azok, akik a kutyusokat meg fogják vásárolni, és rendkívül fontos, hogy a törvényi előírások betartásával valósulhasson meg a tevékenységük. Ennek a felügyelete lényegében így az említett körülbelül 95-97 százalékban el fog lehetetlenülni.
Tehát egyértelműen az a javaslat, ami előttünk fekszik a kormány részéről, nem támogatható. Az tény, hogy a jelenlegi helyzet kezelésére lenne szükség, egy sokkal megfontoltabb, átgondoltabb javaslatra, mert maga a tény, hogy a jelenlegi állapotot valamennyire orvosoljuk, megoldásokat találjunk, abszolút támogatható lenne, de abban a formában, ami előttünk fekszik, semmiképpen. Tehát egyértelműen nekünk is az a javaslatunk, hogy ezt mindenképpen újra kellene gondolni, a jelenlegi formájában pedig elvetni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból. - Magyar Zoltán tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me