MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Elhangzott egyébként a bizottsági ülésen is a téma, úgyhogy tudok államtitkár úrra nagyon röviden reagálni.
Azzal nem is lenne nagy problémánk, hogyha 9 magyar kutyafajtának lenne egy államilag megnevezett felelőse valamelyik nemzeti park keretében. Úgy tudom, szét lesznek ezek osztva különböző nemzeti parkokhoz. Ezzel még nem is lenne problémám, de nem kaptunk arra választ, hogy mi lesz a magyar kutyafajták esetében azokkal a tenyésztői szervezetekkel, akik eddig egyébként tisztességesen ellátták a feladatukat, és arra is felhívnám államtitkár úr figyelmét, hogy itt társállatokról van szó.
Tehát nagyon szép és jó dolog az, ha ezeknek a kutyáknak az eredeti tulajdonságait megpróbáljuk megőrizni, és munkakutya jellegükben is próbáljuk folyamatosan fenntartani a megfelelő minőséget és színvonalat, de itt azért ne csupaszítsuk le a történetet csupán génmegőrzésre.
Ezek a fajták kivétel nélkül különböző mértékben ugyan, de beilleszthetők a XXI. századba mint társállatok, mint egy-egy család megbecsült képviselői, és ilyen szempontból nem szeretném, ha lemondana róluk a kormány, márpedig az előterjesztésben erre semmiféle választ nem kaptunk. Hiszen elhiszem, hogy a marmagasság és a munkaképesség majd a nemzeti parkoknál megfelelően követve lesz, és generációról generációra ez ellenőrizve lesz, bár gondolom, erre majd valami pluszforrás meg szakember lesz biztosítva, mert jelenleg ez elképzelhetetlen mindegyik nemzeti park esetében, amit én ismerek.
Megelőlegezve, hogy ezt megkapják majd a nemzeti parkok az államtól, akkor is felhívnám arra a figyelmet, hogy itt elsősorban nem génmegőrzésről van szó, mert a tájfajtákat leszámítva a többieknél ilyen jellegű problémák, hála istennek, még nem merültek fel. Így remélem, hogy azok a tisztességes tenyésztői szervezetek is megnyugtató választ kapnak arra vonatkozóan, hogy mi lesz a jövőjükkel, akik eddig a magyar fajták gondozásával foglalkoztak évtizedeken keresztül, megfelelő szakmai színvonalon. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me